неділя, 20 жовтня 2024 18:25

МВФ оновив базовий прогноз щодо закінчення війни в Україні

МВФ оновив базовий прогноз щодо закінчення війни в Україні
МВФ оновив базовий прогноз щодо закінчення війни в Україні. Фото: Depositphotos

Експерти Міжнародного валютного фонду оновили свій прогноз щодо тривалості війни Росії проти України.

Терміни завершення інтенсивних бойових дій були відсунуті на рік, йдеться у Меморандумі із МВФ.

"В оновленому базовому сценарії війна зійде нанівець в останньому кварталі 2025 року, що чинитиме сильний гальмуючий вплив, але Україна зможе підтримувати помірне економічне зростання", - сказано в документі.

У червневому прогнозі МВФ передбачалося завершення війни в базовому сценарії до кінця 2024 року, тоді як негативний прогноз включав закінчення війни наприкінці 2025 року.

Загалом базовий сценарій вказує на те, що вплив війни зосереджуватиметься на територіях із вже зниженою економічною активністю через безпекову ситуацію.

Незважаючи на відновлення, затяжна війна матиме негативний вплив на економічні показники через тривалу невизначеність, нестачу робочої сили, тиск імпорту, пов'язаний з обороною і відновленням, а також демографічні зміни, зазначається в меморандумі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий транш МВФ - на що підуть кошти

Прогноз на 2024 рік:

Зростання ВВП на 2024 рік прогнозується на рівні 3%. Очікується, що економічне зростання дещо уповільниться у третьому кварталі, проте ранній урожай та стабільність експорту компенсують негативні наслідки енергетичної кризи. Водночас, в четвертому кварталі економіка ще більше сповільниться через збільшення енергетичного дефіциту, спричиненого опалювальним сезоном.

МВФ прогнозує дефіцит енергії взимку на рівні 3-4 ГВт, що відповідає оцінкам інших зацікавлених сторін. Основні ризики пов'язані з ракетними атаками та сезонними факторами, йдеться в меморандумі.

Інфляція до кінця року зросте до 9% (р/р), що пояснюється зростанням цін на енергію та збільшенням витрат на робочу силу.

У зовнішньоекономічному секторі вищі витрати на імпорт енергії та оборонної продукції, разом зі слабким урожаєм, значною мірою компенсують полегшення ситуації завдяки реструктуризації єврооблігацій. Дефіцит поточного рахунку зросте до $14,9 млрд (8,1%), проте міжнародні резерви збільшаться до $42,6 млрд завдяки зовнішньому фінансуванню.

Прогноз на 2025 рік:

Економічне відновлення в 2025 році буде відбуватися повільніше (2,5-3,5% р/р), на 2-3 в.п. нижче, ніж очікувалося раніше, через тривалість війни. Інфляція знизиться до 7,5% до кінця року через послаблення витратного тиску.

Очікується, що дефіцит поточного рахунку зросте до $27,1 млрд (14,3% ВВП) через стійкі потреби в імпорті, дефіцит робочої сили, що впливатиме на виробництво, та скорочення обсягу грантів. Це негативно впливатиме, незважаючи на стабільність судноплавства, приватних переказів та реструктуризацію боргів.

Попри це, міжнародні резерви збільшаться до $44,9 млрд завдяки зовнішньому фінансуванню.

Післявоєнний період:

МВФ прогнозує, що післявоєнне відновлення буде уповільнене через наслідки затяжної війни. Проте середньострокові перспективи ґрунтуються на потужних реформах, шляхах до вступу до ЄС та частковій реконструкції.

Повільніше повернення мігрантів призведе до тривалішої втрати населення, що також вплине на економіку.

Оновлений прогноз передбачає загальну втрату реального ВВП на рівні 2% до 2027 року (та на 2,7% до 2033 року) порівняно з червневим прогнозом.

"Однак потенціал зростання залишиться стабільним завдяки інвестиційним потокам та загальній продуктивність факторів (рухлива рішучими реформами, зусиллями з реконструкції та впевненістю) домінуватимуть над несприятливим впливом більш тривалої війни на основний капітал та робочу силу", - сказано у прогнозі.

Серед тих, хто вірить у перемогу України, 39% вважають, що це станеться протягом 1-2 років, 19,5% очікують перемогу до кінця цього року, 15% вважають, що для цього знадобиться від 3 до 5 років, 5% прогнозують, що перемога настане за понад 5 років, і 2% респондентів сумніваються, що побачать її у своєму житті.

В Україні дефіцит електроенергії може сягнути понад 4 ГтВт.

У зв'язку з цим буде необхідний імпорт природного газу. Таку оцінку енергетичної ситуації в Україні дали в оновленому меморандумі МВФ.

Ситуація щодо газового опалення очікується, що внутрішній видобуток газу Нафтогазом та іншими гравцями задовольнить більшу частину попиту на газ з боку домогосподарств та компаній, а залишкові потреби в газі надходитимуть за рахунок імпорту (до 3 млрд куб. м).

Зараз ви читаєте новину «МВФ оновив базовий прогноз щодо закінчення війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі