четвер, 17 жовтня 2024 18:18

Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу
3

Нестача робочої сили, спричинена мобілізацією або виїздом працівників за кордон, у вересні стала головною перешкодою для ведення бізнесу.

Про це свідчать результати вересневого опитування Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

"Уперше за час проведення наших опитувань з травня 2022 року нестача робочої сили вийшла на перше місце серед проблем, що обмежують ведення бізнесу в Україні", – повідомила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Частка бізнесів, які зіткнулися з нестачею працівників через мобілізацію або виїзд співробітників за кордон, у вересні трохи знизилася - з 63% до 61%. Проте ця проблема тепер є головною для підприємців.

Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу
Фото: ier.com.ua
Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу
Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу

Опитування також показало, що бізнесу стає дедалі важче знайти кваліфікованих працівників. На цю проблему вказали 55,1% підприємців, що стало новим рекордом. Некваліфікований персонал знайти простіше, але і це викликає труднощі в 39,2% опитаних.

Таким чином, проблема браку робочої сили піднялася з другого на перше місце у списку труднощів для бізнесу. Тим часом хвилювання через небезпечні умови праці, на які найчастіше скаржаться середні та великі підприємства в центральних регіонах, піднялися з третього на друге місце (із 46% до 58%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський рубль падає, але Кремль змирився

Менш актуальною стала проблема перебоїв з електро-, водо- та теплопостачанням, оскільки у вересні майже не було відключень. Частка бізнесів, які вказують на цю перешкоду, зменшилася з 65% до 45%, і проблема опустилася з першого на третє місце. Водночас перешкода зростання цін на сировину та товари також стала менш значущою (зменшилася з 46% у серпні).

Погіршилися також очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Частка компаній, які планують збільшення кількості працівників у найближчі три-чотири місяці, знизилася з 14,6% до 12,1%. Ті ж підприємства, які планують звільнення, показали невелике зростання - з 8% до 9,8%.

Помітно зросла частка бізнесів, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках - з 3,8% до 13,9%.

Високі податкові ставки та зарегульованість економіки змушують бізнес іти в тінь та стримують розвиток України. Також - відлякують інвесторів.

Держава потребує "економічного дива" спираючись на приклади економічної політики адміністрації Рональда Рейгана в США та Маргарет Тетчер у Великій Британії, вважає економіст і доцент Чернівецького національного університету Богдан Сторощук.

Він переконаний, що податки в Україні потрібно знижувати.

Зараз ви читаєте новину «Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі