пʼятниця, 25 жовтня 2024 19:30

МВФ спрогнозував курс гривні: що кажуть у Нацбанку

МВФ спрогнозував курс гривні: що кажуть у Нацбанку
Прогноз МВФ покращився. Фото: pixabay.com

Міжнародний валютний фонд оновив прогноз курсу долара до гривні.

Він покращився у порівнянні з квітнем, йдеться у доповіді "Перспективи світової економіки".

Згідно з новими даними МВФ, середньорічний курс гривні до долара в Україні становитиме: 2024 року 41 грн за $1 (без змін); 2025 року: 45 грн за $1 (зниження на 0,8 грн з 45,8 грн); 2026 року: 46,8 грн за $1 (без змін); 2027 року: 48,6 грн за $1 (зниження на 1,8 грн з 50,4 грн); 2028 року: 50,2 грн за $1 (зниження на 1,9 грн з 52,1 грн); 2029 року: 51,7 грн за $1 (зниження на 2,4 грн з 54,1 грн).

Прогнози МВФ загалом відповідають очікуванням українського уряду.

"Найважливіша зміна за цей рік - курс почав виконувати роль поглинача шоків, а не генератора. Це насправді тектонічний поступ в умовах війни", - написав голова НБУ Андрій Пишний у колонці для "Економічної правди".

НБУ відмовився від фіксації курсу, бо це призводить до накопичення мікро- та макроекономічних дисбалансів, що зрештою перетікають у валютні кризи. В Україні таке вже було 2008 і 2014 роках.

Просте пояснення полягає у тому, що фіксація курсу та валютні обмеження 24 лютого 2022 року – це як "турнікет", який наклав НБУ, щоб зупинити "критичну кровотечу" української економіки, яка зазнала безпрецедентного шоку.

За рік відбулися зміни на валютному ринку.

Ринок адаптувався, громадяни та бізнес поступово звикають до курсових коливань і не так активно на них реагують.

"Ми забули про проблему множинності курсів. Нагадаю: різниця між готівковим та офіційним курсами в окремі періоди сягала 25%. Бувало, що офіційний курс становив 36,6 грн/$1, а готівковий перевищував 43 грн/$1 Зараз різниця не більше 1%, наприклад, у вересні вона зменшувалася до 0,3%", - написав Пишний.

Знизилось коливання курсу на готівковому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк оновив курс валют перед вихідними

"На це мало звертають увагу, але вже рік готівковий курс не живе окремим життям та не "скаче в довжину" на кілька гривень за першого ж потрясіння. Це пов'язано з тим, що зв'язок готівкового курсу з офіційним посилився. Завдяки тому, що НБУ згладжує будь-які загрозливі коливання офіційного курсу, маємо відносну стійкість і на готівковому ринку", - вказав глава НБУ.

Голова НБУ пояснив, чому цього року відбулось послаблення гривні. Офіційний курс гривні до долара послабився майже на 13%.

"Це відбулося на тлі поєднання екзогенних факторів (триваліша та інтенсивніша війна, руйнування енергетики, чутки про "дефолт"), пом'якшення монетарної політики і валютних обмежень НБУ, що було критично важливо для бізнесу та стимулювання економічної активності", - каже Пишний.

Він додав, що кардинальних змін у валютно-курсовій політиці очікувати не варто.

"Ми залишаємося в режимі керованої гнучкості курсу. На нашу думку, цей режим наразі є оптимальним, ураховуючи перманентний структурний дефіцит валюти. Хоча ми завжди зазначаємо, що керована гнучкість курсу – це проміжний формат, про перехід до повноцінного плавання курсу говорити точно зарано", - підсумував глава НБУ.

Тож валютно-курсова політика НБУ зосередиться на збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку. Це важливо для збереження інфляції на помірному рівні та повернення її до цілі 5% найближчими роками.

Для цього НБУ буде компенсувати структурний дефіцит іноземної валюти та убезпечуватиме курсову динаміку від різких рухів. Завдяки цьому коливання гривні будуть помірні в обидва боки як на відносно коротких, так і на триваліших часових проміжках залежно від зміни ринкових умов.

Курс долара до гривні буде зростати, чим довше триватиме війна Росії проти України. У разі закінчення війни курс стабілізується на поточному рівні. Про це йдеться у проєкті бюджету на 2025 рік (проєкт № 12000).

Зараз ви читаєте новину «МВФ спрогнозував курс гривні: що кажуть у Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі