пʼятниця, 25 жовтня 2024 15:17

Центральний банк Росії підвищив ключову ставку до рекордних 21%

Центральний банк Росії підвищив ключову ставку до рекордних 21%
Центральний банк Росії підвищив ключову ставку до рекордних 21%. Фото: news.cgtn.com

Центральний банк Росії ухвалив рішення підвищити ключову ставку одразу на два відсоткові пункти, довівши її до рекордного рівня 21% річних.

Хоча такий варіант підвищення ставки був передбачений у прогнозах аналітиків, більшість експертів очікували зростання лише на один відсотковий пункт - до 20%, повідомляє "Интерфакс".

"Інфляція складається істотно вище липневого прогнозу Банку Росії. Продовжують збільшуватися інфляційні очікування. Зростання внутрішнього попиту значно випереджає можливості розширення пропозиції товарів і послуг. Додаткові бюджетні витрати і пов'язане з цим розширення дефіциту федерального бюджету у 2024 році мають проінфляційні ефекти", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання економіки України під загрозою: новий прогноз МВФ

У ЦБ РФ зауважили, що потрібне подальше посилення грошово-кредитної політики, для того, щоб забезпечити повернення інфляції до мети й знизити інфляційні очікування. Крім того, ЦБ Росії допускає можливість підвищення ключової ставки на найближчому засіданні.

За наявною інформацією, попередній максимум ключової ставки (20%) було зафіксовано в лютому 2022 року.

Економіці Росії пророкують рецесію. Промислове виробництво скорочується, центральний банк готується підняти ставку до кризових 20%, а експерти прогнозують подальше уповільнення зростання.

Російська військова економіка, яка показувала значне зростання в першій половині року, демонструє ознаки виснаження.

Експерти вважають, що довгострокові перспективи розвитку російської економіки мають набагато гірший вигляд, ніж до повномасштабної війни проти України.

Зараз ви читаєте новину «Центральний банк Росії підвищив ключову ставку до рекордних 21%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі