субота, 16 квітня 2011 18:22

Молочні продукти продаватимуться за зимовими цінами

Молочні продукти продаватимуться за зимовими цінами

Цього літа сезонного подешевшання молока та продукції з нього не буде, попри те що добові надої зростуть удвічі проти зимових місяців. Прогноз оприлюднила компанія "Астарта-танит". Ціни можуть зрости на 5-10% з огляду на подорожчання бензину та електроенергії. Столичні магазини продають літровий пакет молока по 6,5-9,5 грн/л.

Утім, заготовельники розцінки знизили. Літр молока від селян приймають в середньому по 2,03 грн. Господарства в середньому отримують 2,96 грн/л. Узимку їм платили у півтора-два рази більше.

"Селянам тепер невигідно тримати корів. Поголів'я скорочується. Вплинула і нова схема виплати дотацій. Їх уже не включають у вартість зданого молока. Селяни недоотримують 30 копійок на літрі. Потрібно кілька документів. На підприємстві, якому здають молоко, треба брати квитанції про здачу молока. Щоквартально поновлювати довідку про держреєстр тварини, брати довідку сільради, а також відкрити банківський рахунок для переказу дотацій. Більшість селян не оформлятимуть всі ці документи. Занадто багато мороки. До того ж схема не відпрацьована.

До того ж дотації видаватимуть із держбюджету. А він недофінансований. Тому немає гарантії, що цього року селянам хоч щось виплатять. Досі дотацій ще нікому не виплачували", - повідомила gazeta.ua Інна Ільєнко із Українського клубу аграрного бізнесу.

Торік в Україні тримали 2,8 млн голів великої рогатої худоби. З них дійних корів - 1,8 млн, порахував Держкомстат. У 2008-му в Україні тримали 5,8 млн голів худоби.

Зараз ви читаєте новину «Молочні продукти продаватимуться за зимовими цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі