четвер, 05 травня 2022 14:18

Між Литвою та Польщею запрацював газопровід GIPL

Між Литвою та Польщею запрацював газопровід GIPL
Запустився газопровід GIPL. Фото: PAP

У четвер, 5 травня, відкриють газопровід GIPL.

Він сполучує газотранспортні системи Польщі та Литви. Про це повідомляє PAP.

Відомо, що запуск газопроводу відбувся ще 1 травня, однак 5 травня буде його урочисте відкриття. У ньому візьмуть участь президенти Польщі, Литви й Латвії, президентка Єврокомісії, міністри енергетики Польщі та країн Балтії, керівники відповідних компаній.

Завдовжки GIPL - 508 км, із яких 343 - із польського боку та 165 - з литовського. Його розробили, щоб позбутися "енергетичних островів". Це регіони, куди можна постачати газ лише з одного напрямку. Також на меті є диверсифікування ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія зупинила газ у Польщу

На повну потужність газопровід має запрацювати в жовтні 2022 року. До 30 вересня пропускна спроможність до Литви становитиме 2 млрд куб. м, а в бік Польщі - 1,9 млрд куб. м на рік. Пізніше - 2,5 млрд куб. м у напрямку Литви й 2 млрд куб. м до Польщі.

Його проєктування та будівництво почали в 2019-2020 роках.

Україна намагається переконати західних партнерів перенести частину обсягів газопостачання з "Північного потоку-1" до українського газогону. Це змусить РФ платити більше за транзит, що допомогло б посилити оборону й стримати Росію від заподіяння шкоди українським газопроводам, вважають посадовці енергетичної галузі України.

Зараз ви читаєте новину «Між Литвою та Польщею запрацював газопровід GIPL». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі