четвер, 21 квітня 2022 07:46

Україна закликає спрямувати газопостачання "Північного потоку-1" через свій газопровід

Україна закликає спрямувати газопостачання "Північного потоку-1" через свій газопровід
Україна закликає спрямувати 40% газу з "Північного потоку-1" через свій трубопровід - Reuters. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Україна намагається переконати Західних партнерів перенести частину обсягів газопостачання з "Північного потоку-1" до українського газогону.

Це змусить РФ платити більше за транзит, що допомогло б посилити оборону й стримати Росію від заподіяння шкоди українським газопроводам, вважають посадовці енергетичної галузі України, пише Reuters.

Представники "Нафтогазу України" провели тиждень у Вашингтоні. Зустрічалися з представниками Конгресу і спонукали їх переконати Німеччину та інших європейських союзників ухвалити цей план.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті та втрачені: у Міненерго назвали найпостраждаліші об'єкти від нападів РФ

Росія постачає в Німеччину 55 млрд куб. м природного газу на рік "Північним потоком-1". Ще 40 млрд куб. м транспортується в Європу через газотранспортну систему України.

Її потужності перевищують 100 млрд куб. м. За даними видання, вона може легко взяти на себе обсяги, що перекачує "Північний потік-1".

Українські посадовці запропонували негайно спрямувати 40% газу з "Північного потоку-1" через український трубопровід, поступово збільшуючи обсяги до 100% до квітня 2023 року. Це дасть країнам ЄС час для створення зимових запасів і диверсифікації.

22 лютого цьогоріч стало відомо, що Німеччина зупиняє сертифікацію російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2", вартістю $11 млрд. Це підтвердив канцлер Олаф Шольц. Таке рішення ухвалили на тлі ескалації російсько-українського конфлікту і після визнання президентом РФ Володимиром Путіним так званих ЛНР і ДНР.

Цей газопровід мав подвоїти обсяги газопостачання до ФРН. Будівництво завершилося наприкінці 2021 року, але газогін так і не запустили в роботу.

Зараз ви читаєте новину «Україна закликає спрямувати газопостачання "Північного потоку-1" через свій газопровід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі