пʼятниця, 10 червня 2022 20:15

"Лише на потреби армії" - Уманський пояснив, який імпорт варто лишити без оподаткування

"Лише на потреби армії" - Уманський пояснив, який імпорт варто лишити без оподаткування
Українські виробники товарів на внутрішньому ринку не можуть конкурувати з продукцією, яку постачають з-за кордону через нульову митну ставку, яку впровадив уряд, вважає Ігор Уманський, колишній міністр фінансів. Фото: Gazeta.ua

Україні треба повернути податки й мита на весь імпорт, за винятком потреб армії та критичної інфраструктури. Інакше українські виробники товарів на внутрішньому ринку не можуть конкурувати з продукцією, яку постачають з-за кордону. Бізнесу доведеться скорочувати потужності й робочі місця, утримувати які зараз і так непросто.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Ігор Уманський, колишній міністр фінансів.

"На всі категорії імпорту треба повернути податки. Ввозити без оподаткування можна лише для потреб армії. Держава може звільняти від оподаткування критичний імпорт, але на певний час. Решта має оподатковуватися і підлягати розмитненню на загальних засадах. Ніяк інакше. Можемо зайти в магазини й побачити наявність продуктів, ціни на них, як скоротився асортимент. Український виробник у цій ситуації залишився найнезахищенішим. А Кабмін чомусь ухвалює рішення про нульову ставку на імпорт. У магазинах є українське молоко, сир? Польське. Турецька продукція. Ці країни мають величезну систему підтримки як на рівні держави, так і на рівні Єврокомісії. Українські виробники цього позбавлені. Тому цінової конкуренції тут бути не може", - говорить експосадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стоїмо на порозі економічного колапсу" - Ігор Уманський

Українські виробники, підприємці й аграрії опинилися в складних умовах, їх треба підтримати. Але не в такий спосіб, як діє Кабмін, додає Уманський.

"Мала б бути виважена політика. З одного боку, максимальне спрощення умов ведення бізнесу. Колись була ідея зробити в Україні сім податків. І максимально спростити систему. Натомість у нас вирішили поставити нуль на розмитнення, нібито так буде прозоріша митниця, бо митних платежів немає. І, відповідно, немає питань до потенційних корупційних дій. Проте необхідно розуміти, що митниця - це насамперед інструмент держави для стримування і стимулювання. Стримування імпорту, який конкурує з українським виробництвом, і стимулювання експорту нашої продукції. Це інструмент державної політики, а не контрольно-каральна функція. На жаль, досі в державі мало хто це розуміє. Тому найбільша проблема - відсутність уряду і фінансово-економічної політики", - каже ексміністр.

З початку широкомасштабної війни 4,8 млн українців втратили роботу. З них 1,2 млн - біженці, які виїхали в сусідні країни, а 3,6 млн - безробітні, які проживають в Україні. Такі дані містить доповідь Міжнародної організації праці при ООН.

Кількість підприємств, що повністю зупинили діяльність у другій половині травня, скоротилася до 14% проти 17% у квітні. Про це йдеться у щомісячному макроекономічному й монетарному огляді Нацбанку.

Україна щомісяця потребує фінансової допомоги в розмірі $5 млрд, щоб підтримувати свою економіку, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко. З проханням про таку суму Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду. МВФ прогнозує, що економіка України цього року через війну скоротиться на 35%.

Зараз ви читаєте новину «"Лише на потреби армії" - Уманський пояснив, який імпорт варто лишити без оподаткування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі