пʼятниця, 27 жовтня 2023 17:35

Компенсувати скорочення зовнішньої фінансової допомоги можна ліквідацією сірих схем на митниці

Компенсувати скорочення зовнішньої фінансової допомоги можна ліквідацією сірих схем на митниці
Потреба України у міжнародному фінансуванні на наступний рік складає $42,8 млрд. Фото: Pexels

Україна може компенсувати скорочення зовнішньої фінансової допомоги шляхом ліквідації сірих схем на митниці і конфіскацією російських активів. В той час як посилення податкового тиску на легальний бізнес лише погіршить проблему.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на статтю УНІАН.

Потреба України у міжнародному фінансуванні на наступний рік складає $42,8 млрд.

Водночас запит Білого дому до Конгресу щодо виділення допомоги Україні у наступному фінансовому році передбачає зниженням щомісячного розміру допомоги з $1,1 млрд до $825 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова система України потрапила до п'ятірки найгірших у світі

Проблеми можуть виникнути також із фінансуванням від МВФ та Світового банку. ЄС у 2023 році надала нам €18 млрд макрофінансової допомоги. На 2024-й поки підтверджено лише €9 млрд.

Відтак для України не залишається іншого вибору, як збільшувати внутрішні надходження до бюджету, зазначає видання.

Близько 150 млрд грн складають втрати бюджету від "сірого" імпорту та контрабанди й несплачених акцизів та мит, йдеться в статті. Також бюджет можна поповнити шляхом конфіскації російських активів.

Хибним кроком експерти називають посилення податкового тиску на легальний бізнес, який призведе лише до скорочення податкових надходжень в перспективі.

До прикладу, легальний гральний бізнес вже втиснувся в "стелю можливостей" зі сплати податків, коли будь-яке нове навантаження може стати для нього критичним.

"Зокрема, за перше півріччя оператори грального бізнесу сплатити 2,94 мільярда гривень податків, що у 14 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року (хоча порівнювати перші тижні і місяці 2022-го, відразу після нападу агресора, і цього року некоректно, факт залишається фактом). За третій квартал 2023 року вони поповнили державну казну на 3,7 мільярда гривень. Зростання відносно третього кварталу 2022 року – у 22 рази", – йдеться в статті.

Щоб після зменшення зовнішньої фінансової допомоги утримати баланс й зберегти макроекономічну стабільність, потрібно щось більше, ніж банальне обкладання додатковим податком тої чи іншої сфери економіки, переконані експерти.

Президент Володимир Зеленський сказав про радикальну податкову реформу.

Держава зменшить податки і мінімізує контакти з платниками, але в обмін на закриття податкових схем.

"Наша мета – податкова без податківців, митниця без митників. Автоматичні цифрові процедури", – заявив Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Компенсувати скорочення зовнішньої фінансової допомоги можна ліквідацією сірих схем на митниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі