Сир подешевшає до 5%. Чому виробники тримають високі ціни, розповів Gazeta.ua аграрний експерт Денис Марчук.
"Сири найближчим часом подешевшають у середньому до 5%. Сири дорогі, бо їх продають за кордон. Експортні ціни визначають і внутрішній ринок. Щоб не втрачати його, виробники переглядатимуть ціни. До того ж у піст попит на сир зменшується", - коментує експерт.
З другої половини 2016 року закупівельні ціни на молоко зросли від 5,8 грн за кг до 9,4 грн за кілограм у січні цього року. З початку лютого до сьогодні закупівельні ціни на сировину вперше за довгий час знизилися.
"У середньому молоко подешевшало на 10-15 копійок. Це продовжуватиметься і надалі. Навесні збільшуються надої", - говорить Марчук.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на їжу в Україні досягли рівня європейських країн
За його словами, на вартість молочки впливають інші фактори - високий курс долара, подорожчання паливно-мастильних матеріалів, фіскальна політика держави.
У магазинах ціни на сири становили 155-175 грн за кг.
На 40% в Україні подорожчав сир. Тому цей продукт знову почав осідати на складах непроданим. Початок посту також вносить у ринок корективи.
Коментарі