четвер, 19 листопада 2020 15:45

Касові апарати для ФОП: які зміни напрацювали в Кабміні

Касові апарати для ФОП: які зміни напрацювали в Кабміні
Підприємці наполягають на скасуванні вимоги про видачу чеків під час безготівкового розрахунку. Фото: unsplash

Кабмін напрацював низку законодавчих змін щодо полегшення ведення бізнесу.

Йдеться про перегляд списку порушень, за які підприємців штрафуватимуть, а також про розмір санкцій, повідомляють в Офісі президента.

Напрацьовані зміни прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з президентом Володимиром Зеленським.

"Напруження стосується необґрунтовано високих штрафів – там насправді мільйонні суми, які фактично призводять до банкрутства підприємців. А штрафи мають стимулювати "відбілювання" економіки, малого та середнього бізнесу", – сказав прем'єр-міністр.

Як заявив Денис Шмигаль, уряд працює над розв'язанням проблеми з кешбеком. Він, на думку підприємців, соціально неприйнятний для нашої держави. В уряді готові говорити про скасування чи відтермінування механізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні змінилися споживчі настрої

Шмигаль зазначив, що бізнес просить перевести в мінімальні заробітні плати ліміти, при яких використовується РРО і які впливають на розміри оподаткування. Таким чином, зі зростанням мінімальної зарплати збільшуватиметься відповідний ліміт, у якому працює ФОП.

Підприємці наполягають на скасуванні вимоги про видачу чеків під час безготівкового розрахунку, а також на дефіскалізації продажу товарів, крім ліків, за які сплатили безготівково.

"Для всіх, крім платників податків 1-ї групи, весь кеш має дефіскалізуватися. Більшість бізнесу з цим погоджується. Бо якщо йде розрахунок готівковими коштами, має бути відповідний фіскальний чек. Усі інші моменти, які могли б використовуватися, ми опрацювали. Зокрема, в інтернет-торгівлі – фіскалізація лише за готівку", – каже Денис Шмигаль.

З його слів, уряд планує внести зміни до закону про захист прав споживачів щодо скасування норми про наявність чека як обов'язкового елемента для обміну чи повернення товару покупцем.

Також Кабмін говоритиме з бізнесом про можливі законодавчі стимули на випадки запровадження карантину – як "вихідного дня", так і жорсткого.

Денис Шмигаль зауважив, що до кінця тижня уряд напрацює драфт законопроєкту з відповідними змінами щодо полегшення ведення бізнесу. Наступного тижня після консультацій з підприємцями його можна буде подавати на розгляд парламенту.

3 листопада глава Верховної Ради Дмитро Разумков анонсував законопроєкт про відтермінування запровадження обов'язкового касового апарата для ФОП. Документ не підтримали в 1-му читанні. Повторне голосування 17 листопада теж провалили.

17 листопада під будівлею Верховної Ради активісти вступили в сутичку з поліцією. Учасники акції хочуть, щоб обов'язкове запровадження касових апаратів для ФОП перенесли.

Учора президент Володимир Зеленський здивувався, що ФОПи не можуть отримати чіткого роз'яснення щодо обов'язкового запровадження касових апаратів, тому в Офісі президента планують зайнятися модеруванням цієї ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Касові апарати для ФОП: які зміни напрацювали в Кабміні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі