понеділок, 02 березня 2020 12:57

Гайана - економічний прорив 2020

Гайана - економічний прорив 2020
2020 рік стане проривним для економіки Гайани

У житті трапляються чудеса. Так сталося і з невеликою північноамериканською країною Гайаною. Є всі передумови, що 2020 рік стане проривним для економіки цієї держави. Причина цього - нові родовища нафти.

Скільки нафти припадає на кожного гайанца

За останньою оцінкою геологів корпорації Exxon Mobil, що займається нафторозвідкою на шельфі Південної Америки, запаси нафти й газу Гайани становлять приблизно 8 мільярдів барелів.

МВФ вважає, що з початком видобутку нафти на першому з відкритих родовищ економіка Гайани вже у 2020 році може зрости на 85,6 відсотка. Це фантастична цифра - щоб її оцінити, досить її порівняти з представленими МВФ показниками розвинених країн з потужною економікою. Наприклад, ВВП США в поточному році виросте на 2,0%, Китаю - на 6,0%, Японії - на 0,7%, Німеччини - на 1,1%, Великобританії - на 1,4%.

"Нафтовий Клондайк" здатний вивести країну з убогості

Населення Гайани налічує 785 тисяч осіб. Це бідна країна, економіка якої в даний час зосереджена на експорті - такому як цукор, золото і боксити, гірські породи з високим вмістом алюмінію. На жаль, зараз там процвітає бідність і більшість населення працює за мінімальні пенсії. Курс розвитку країни спрямований на сільське господарство і кооперативи, такі буденні фінансові продукти як кредити онлайн й банківські кредити там важкодоступні.

Перша комерційна нафта була добута з нового родовища Liza 20 грудня 2019 року, оголошеного "Національним днем нафти". Запах грошей залучає банкірів: вже зараз банки буквально "бомбардують" колишню британську колонію пропозиціями фінансування, повідомив агентству Reuters міністр фінансів Гайани, додавши, що американська нація має намір уникнути надмірних кредитів і відкидає ці пропозиції.

Уряд Гайани заявило, що воно має намір створити суверенний фонд добробуту, щоб країна могла отримати довгострокову вигоду від нафти та мінеральних ресурсів. Законодавство цього року встановило, що доходи Гайани від нафти будуть надходити в суверенний фонд добробуту, а зняття коштів має фінансувати конкретні проєкти, а не поточні витрати.

Уряд оголосив план "Національне десятиліття розвитку", в якому першочергова увага буде приділена реформуванню системи державної освіти й надання безкоштовного навчання всім гайанцям. Це реальний шанс перетворити державу в одну з сильних держав, якщо не допускати в процесі фінансових помилок.

Президент Гайани Девід Грейнджер зазначив, що видобуток нафти зробила реальними перспективи більш високої якості життя. "Кожен гайанець отримає вигоду від видобутку нафти. Ніхто не залишиться за бортом", - запевнив глава держави.

П'ятірка лідерів економічного зростання

МВФ очікує, що Республіка Південний Судан, яка зайняла друге місце після Гайани, у 2020 році продемонструє зростання реального ВВП на рівні 8,2%, потім Руанда - 8,1%, Бангладеш - 7,4% і Кот-д'Івуар - 7,3%. Майже всі країни, що входять в п'ятірку лідерів, в останні роки пережили руйнівні громадянські війни, і їх економіка відновлюється.

Індія, яка до Гайани займала перше місце, в п'ятірку лідерів не увійшла, хоча як і раніше має відносно хороший рейтинг МВФ, що прогнозує зростання реального ВВП на 5,8%.

Зараз ви читаєте новину «Гайана - економічний прорив 2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі