субота, 30 березня 2024 13:03

Енергетичну інфраструктуру можуть не відновити до осені, варто готувати генератори - експерт

Енергетичну інфраструктуру можуть не відновити до осені, варто готувати генератори - експерт
Україна втратила 10-12% генерувальних потужностей. Фото: Pexels

Після масованих обстрілів Україна втратила 10-12% генерувальних потужностей.

Найімовірніше, їх не вдасться відновити швидко. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко сказав про це "Інтерфакс-Україна".

"Напевно, більшість цих об'єктів не вдасться відновити і до наступного осінньо-зимового періоду", - вказав він.

Ситуація вимагає сфокусованих дій не тільки від енергетиків, а й усіх, хто може вплинути на неї.

"Укренерго" забезпечила якісний захист магістральних мереж. Компанія має резерв і потік обладнання для відновлення.

Найгірша ситуація як із захистом, так і з відновленням у вугільній генерації.

"Не бачу, за рахунок чого будуть відновлюватися вугільні енергоблоки", - сказав Харченко.

Він також додав, що ситуацію ускладнює перебування в аварійному ремонті одного з атомних енергоблоків потужністю 1 ГВт, який і протягом ОЗП працював не на повну потужність "через технічні негаразди".

"Коли він повернеться в роботу, неможливо передбачити", - вказав аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ДніпроГЕС досі розбирають завали

Наслідки були б більш критичними, якби обстріли сталися у лютому. Але попереду складні часи для енергетики.

"Зараз ми у весняному нижньому піку споживання, і водночас гідроенергетика, яка може працювати, працює на повну потужність через повінь. Але влітку ситуація зміниться. Літній пік споживання буде в другій половині липня-серпні і навіть за максимального імпорту важко передбачити, який дефіцит буде", - описав ситуацію Харченко.

Ще складніше говорити про перспективи наступного ОЗП, підготовка до якого вимагає екстрених заходів і швидкого реагування.

"Якщо ми хоч частково не компенсуємо наявні втрати, то на покриття зимового споживання в нас буде суттєво бракувати обсягів генерації", - наголосив експерт.

Українцям варто готувати генератори та павербанки.

Харченко не бачить значних зусиль влади у напрямку розвитку розподіленої генерації.

Те, що росіяни переорієнтувалися на точкові удари по генерації він пояснив тим, що удари по магістральних мережах, які були взимку, не принесли належного результату. Ймовірно, окупанти не встигли організувати атаки на генеруючі потужності раніше, поки було холодно.

"Вони зрозуміли, що магістральні мережі добре захищені та стійкі, і змінили стратегію. Але не встигли зробити це вчасно. Проте, атаки були добре сплановані, із залученням російських енергетиків і розвідки. Як доказ - вражено багато об'єктів, які перебувають у стадії ремонтів, і там з цією метою знято захист. Також вони почали направляти велику кількість засобів ураження на один об'єкт, що значно ускладнює роботу ППО", - пояснив директор ЦДЕ.

Вранці 22 березня російська війська завдали 20 ракетних ударів по Запоріжжю. Зазнали пошкоджень і руйнувань об'єкти інфраструктури міста, зокрема Дніпровська ГЕС, приватні і багатоквартирні будинки, цивільні транспортні засоби, повідомив Офіс генерального прокурора. Росіяни вдарили по греблі станції.

Троє людей загинули, 29 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Енергетичну інфраструктуру можуть не відновити до осені, варто готувати генератори - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі