середа, 01 березня 2017 15:51

Експерт розповів про перспективи формування тарифів на електроенергію

Експерт розповів про перспективи формування тарифів на електроенергію
Фото: ZN.ua

Українські споживачі електроенергії приречені платити за тарифами, що постійно зростають, через недосконалість регуляторної сфери та небажання переймати прогресивний європейський досвід.

Такої думки у свїй колонці на порталі "НВ Бізнес" дотримується Олександр Гридасов, член президії Асоціації операторів розподільчих електромереж України.

"Зокрема, мова йде про консервативну політику косметичного удосконалення моделі ціноутворення за прикладом досвіду Великої Британії. В основі такої політики лежить концепція "єдиного покупця" на оптовому ринку, якому всі виробники зобов'язані продавати електроенергію, а всі покупці - купувати її з урахуванням затверджених регулятором (НКРЕКУ) тарифів на транспортування і розподіл енергії природними монополіями", - пояснює свою позицію Гридасов.

За його словами, світовий досвід використання зазначеної практики показав неефективність такої моделі через недостатню конкуренцію на ринку."У тій же Великій Британії, наприклад, 2000 року від такої практики відмовились на користь принципово нового порядку реалізації електроенергії", - пояснює експерт, розповідаючи про модель, при якій купівля-продаж електроенергії здійснюється на підставі двосторонніх контрактів між продавцем і покупцем та впровадженні відповідних механізмів, які балансують.

За його словами, продовження роботи в нинішньому регуляторному середовищі неминуче призводитиме до наступних підвищень тарифів на електроенергію як для населення, так і для непобутових споживачів. Експерт акцентує увагу на ще кількох проблемах, серед яких непослідовне застосування абонентської плати (плати за приєднану потужність або двоставковий тариф). "Закономірно, що така ситуація не сприяє залученню інвестицій у галузь поставок і розподілу електроенергії, які могли б забезпечити її стабільний розвиток... Наша країна посідає перше місце в європейських антирейтингах за тривалістю перебоїв у поставках електроенергії і рівнем втрат у мережах", - підкреслює Гридасов.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про перспективи формування тарифів на електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі