четвер, 31 травня 2018 11:52

Експерт пояснив, чому в Україні дорогі продукти

Практично в усіх країнах Євросоюзу податок на додану вартість на продукти в рази менший, ніж в Україні. У Німеччині він становить 7%, у Польщі — 5%, в Україні — 20%.

"Якби в Україні ставка ПДВ на продукти була 5%, а не 20%, то вони коштували б на 14% дешевше. Як вітчизняні, так й імпортні. Кілограм рису продавали б по 20,6 гривень замість 23,5 гривень. Чорний хліб коштував би не 16, а 14 гривень за кілограм, яловичина — не 124,7, а 109,1 гривень за кілограм, куряча тушка – не 55,2 , а 48,3 гривні за кілограм, молоко – не 22, а 19,3 гривень за літр. Десяток яєць продавали б по 23,3, а не 26,7 гривень, капусту – 8, а не 9,2 гривень за кілограм і цукор – 13,3, а не 15,2 гривень за кілограм", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Автор: facebook
  Середні ціни на продукти харчування у квітні 2018 року при ПДВ 20% і 5%
Середні ціни на продукти харчування у квітні 2018 року при ПДВ 20% і 5%

За його словами, різниця в оподаткуванні все більше впливає на вартість продуктів в Україні. Вона знижує конкуренцію між вітчизняними та виробниками інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка молочна продукція подорожчала найбільше

"Сьогодні значна частина українців вимушена економити на продуктах. При зниженні ціни на продукти відбудеться збільшення споживання. Це позитивно вплине на виробництво, яке зараз страждає від низького попиту", - підсумував Дорошенко.

В Україні за перший квартал 2018 року порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт збільшився на 10%. Імпорт – на 13%. Україна імпортує продукції на $1,2 млрд більше, ніж експортує.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому в Україні дорогі продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі