вівторок, 12 серпня 2014 11:01

Експерт пояснив, чому долар досі росте

Експерт пояснив, чому долар досі росте
Фото: refina.ru

Вчора на українському міжбанківському ринку ціни на американську валюту зросли до 13,2 гривень за долар. Це на 30 копійок дорожче, ніж було минулого тижня, повідомляють у Нацбанку.

"Це продовження коливань. Вони почалися після того, як прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив про свою відставку. До цього додалися ще військово-політичні фактори — затягування АТО, напружена політична ситуація, - розповідає Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "МПП-консалтинг". Одним із основних факторів є те, що люди не довіряють гривні й скуповують американську валюту. За нашими даними, у липні скупили на 200 мільйонів доларів більше ніж у червні. Вартість іноземної валюти росте ще й через те, що казначейства багатьох експортноорієнтованих підприємств притримують долари й намагаються заробляти на курсовій різниці. Через це на ринку попит на долари залишається високим, а пропозиція зменшується. Тому ціна й росте."

Через кілька тижнів американська валюта подешевшає.

"Гривню із весни відпустили у "вільне плавання". Її курс завжди коливатиметься. Поки населення до цього не звикло й намагається заробити на купівлі американської валюти або зберегти у ній свої заощадження. А коли кожен із них кілька разів опечеться — купить долари по 13, а продасть по 11, попит на валюту стане меншим. Коливання стануть менш різкими".

 

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому долар досі росте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі