середа, 06 червня 2018 21:10

Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку

Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку
В Україні не можна встановити чіткий рівень абонплати. Адже не всі домогосподарства мають індивідуальні лічильники. Фото: KP.UA

Найближчим часом в Україні не введуть абонплату на газ, тепло і воду.

"Минулого року вона викликала обурення населення через свою несправедливість. Попередній склад Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг не встиг змінити методику. Наступному для цього потрібен час", - розповіла Gazeta.ua член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

За словами експерта, Україні потрібно відмовитися від абонплати. Натомість перейти до двоставкового тарифу. Він діє в Європі.

"Тоді існуватиме один обов'язковий платіж. Так, у ЄС він складає близько 50 євро на рік. Решта сплачується за кількістю спожитого газу. Ця формула є оптимальною для України. Так, люди сплачуватимуть 50-100 гривень один раз на рік. Щоб перекрити сезонні коливання у час, коли знижується споживання ресурсів. Решту платитимуть за фактично спожитий газ", - каже Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тариф на холодну воду піднімуть на 50%

В Україні не всі мають індивідуальні лічильники. Тому не можливо чітко встановити рівень абонплати.

"Європа ж веде 100% індивідуальний облік. Там знають, скільки енергоносіїв споживає конкретне домогосподарство. Маючи таку статистику за три роки, можна встановлювати абонплату. Україні говорити про це ще рано", - підсумувала експерт.

НКРЕКП 28 березня 2017 року вирішила ввести в дію абонплату за розподіл газу. Пізніше комісія повідомила, що має намір відтермінувати введення абонентської плати за користування газовою інфраструктурою як мінімум на 3 місяці.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі