вівторок, 03 квітня 2012 21:15

Експерт порадив не залишати "Вітіну тисячу" на депозитах

Експерт порадив не залишати "Вітіну тисячу" на депозитах
Олексій Молдован: Банківська система категорично відмовляється кредитувати реальний сектор економіки. Фото: moldovan.openua.net

Українцям не варто залишати на депозитних рахунках компенсації за знецінені внески колишнього ощадбанку СРСР.

Таку думку висловив завідувач сектору грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у ефірі Українського радіо.

"Я би закликав не залишати ці кошти в банківській системі ... Навіщо нам накачувати банківську систему? Банківська система категорично відмовляється кредитувати реальний сектор економіки. Якщо ми зараз збільшимо ресурси банківської системи, то в контексті розмов про обгрунтовану необхідність девальвації національної валюти банківська система буде спрямовувати вільні додаткові ресурси або на валютний ринок, або буде продовжувати скуповувати облігації внутрішньої державної позики. Не бачу сенсу підтримувати вітчизняну банківську систему на даному етапі. Ситуація надто ризикована, щоб банкам вкладати кошти в реальну економіку", - сказав він.

За його словами, більш позитивний ефект для економіки дасть використання цих коштів на внутрішньому ринку.

"Якщо уявити, що більша частина коштів, яка буде виплачена як компенсації знецінених банківських вкладів, залишиться в банківській системі, я не бачу від цього жодного позитиву для економіки. Якщо люди ці кошти знімуть і спрямують їх на внутрішній ринок, то це хоч якось пожвавить внутрішній попит. Можливо, трохи стимулює соціальний блок підприємств: харчову промисловість, сфера послуг. Звісно, ці чинники не здатні продукувати стійкі чинники, щоб "витягнути" ВВП", - зазначив Молдован.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охочих отримати "Вітіну тисячу" вишикували за віком в чергу

Нагадаємо, чиновники заявляють, що компенсації за знецінені внески колишнього ощадбанку СРСР мжна буде отримати готівкою або залишити на депозитному рахунку.

 

Зараз ви читаєте новину «Експерт порадив не залишати "Вітіну тисячу" на депозитах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі