пʼятниця, 15 квітня 2011 20:52

Експерт: Поки Україна хотіла стати пупом землі, Білорусь отримала вигоду в МС

Експерт: Поки Україна хотіла стати пупом землі, Білорусь отримала вигоду в МС

Україна могла б отримати значні преференції в Митному союзі, якщо б п'ять років тому стала країною-організатором.

Таку думку висловив президент Центру системного системного аналізу та прогнозування Ростислав Іщенко в ефірі Першого ділового каналу.

"Треба розуміти, що стрижневою країною Митного союзу є Росія. Тобто він на неї нанизаний, як шашлик на шампур. І Казахстан, і Білорусь вже отримали свої переваги. Бо в той час, як Україна п'ять років тому збиралася вступати відразу і в НАТО, і в ЄС, ставати пупом землі, Казахстан і Білорусь вели з Росією довгі і складні переговори і виступили країнами-співзасновниками Митного союзу. Україна зараз перебуває між Європейським союзом, де правила вже виписані, і Митним, де правила вже виписані. Якщо б Україна брала участь у створенні Митного союзу, то позиція Казахстану та Білорусі була б значно слабшою, бо на той момент Україна була країною з найбільш динамічно зростаючою економікою", - зазначив він, додавши, що Україна була і залишається після Росії найбільш ємним ринком і одним з транзитних форпостів узахідному напрямку.

За словами Іщенка, позиції РФ щодо вступу України до Митного союзу вже сформульовані.

"Україна може приєднатися до Митного союзу, і вона знає на яких позиціях. Тобто процес виторговування преференцій є другорядним питанням. Основні умови уряд знає давно, ще до обрання Януковича президентом. І на той момент вони Миколу Яновича (Азарова. - ред.) цілком задовольняли. Тепер питання в тому, чи будемо ми далі хитрувати, робити вигляд, що не знаємо, куди вступаємо, що ми повинні вести довгі й складні переговори. Росія чекати може, ми не можемо. Або ми скажемо, що прийняли таке політичне рішення, ми розуміємо його недоліки, його переваги і будемо працювати таким-то чином. Тоді буквально на наступний день ми підпишемо договір про Митний союз", - підкреслив експерт.


Зараз ви читаєте новину «Експерт: Поки Україна хотіла стати пупом землі, Білорусь отримала вигоду в МС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі