понеділок, 16 травня 2011 06:50

Експерт: "Гривня дуже довго може залишатися на позначці 8 грн"

Експерт: "Гривня дуже довго може залишатися на позначці 8 грн"

Заяви щодо необхідності девальвації гривні безпідставні і є віддзеркаленням інтересів українських експортерів, а не реального стану національної валюти.

Таку думку висловив професор Київської школи економіки Олександр Шепотило, коментуючи слова деяких експертів, що чим стабільніший курс, то більша ймовірність повторення кризи зразка 2008 року.

"Нині немає жодних об'єктивних передумов для девальвації гривні та серйозних змін її курсу. Він цілком відповідає стану національної валюти. Заяви щодо пониження, наприклад, до 12-14 грн за долар вважаю безпідставними. Вони віддзеркалюють інтереси українських експортерів, а не реальний стан національної валюти. Курс гривні може залишатися ще дуже довго на позначці 8 грн. Якщо, звичайно, не відбудуться, скажімо, катастрофічні події на світових ринках з доларом та євро", - пояснив науковець.

Економіст вважає, що в Україні стабільна ситуація з валютою і зараз немає підстав турбуватися щодо обмінного курсу гривні.

"Ця тема актуальна сьогодні для Білорусі, але вона не повинна бути в центрі уваги в нас. У 2008 році було очевидним, що гривня буде девальвувати. Згадайте, був великий дефіцит торговельного балансу, капітал перестав приходити в країну. Зараз такого немає. Сумніваюся, що будуть якісь серйозні коливання курсу", - зауважив він.

На думку Шепотила, зниження курсу національної валюти не вигідне владі, а на руку бізнесу орієнтованому на експорт.

"Звичайно, під час девальвації гривні виграють експортери. Але такий крок дуже погано відобразиться на купівельній спроможності населення. Для багатьох імпортні товари, а це передусім побутова техніка, стануть менш доступними. Окрім того, постраждають знову люди, які взяли кредити в іноземній валюті. Владі не вигідно на це йти. Очевидним є конфлікт інтересів, але за цих умов немає об'єктивних причин для зміни курсу", - додав професор.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: "Гривня дуже довго може залишатися на позначці 8 грн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі