пʼятниця, 27 липня 2012 20:18

Економіст: "Укртелеком" підтвердив, що держава — найгірший господарник

Економіст: "Укртелеком" підтвердив, що держава — найгірший господарник
Андрій Новак прокоментував вихід "Укртелекому" на прибуткову діяльність. Фото: vikna.if.ua

У порівнянні з іншими ринками "Укртелеком" - це позитивний приклад приватизації в Україні. Так Gazeta.ua прокоментував вихід "Укртелекому" на прибуткову діяльність голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Це зайвий доказ того, що приватна господарська діяльність завжди є більш ефективною, ніж державна. Держава є найгіршим господарником. І фактично будь-яке підприємство, яке потрапляє з державної власності у приватну працює одразу ж більш ефективно", - сказав експерт.

Він зазначив, що єдиний показник, який погіршується — кількість працівників на підприємстві. Держава зацікавлена у максимальній зайнятості, тоді як приватне підприємство не роздуває штат.

"Також компанія провела технологічну оптимізацію. Якби вона і далі залишалася у державній власності, ми б і далі фіксували падіння капіталізації, вартості на ринку. "Укртелеком" скористався тим, що раніше був монополістом, була готова мережа. А приватний власник використав цю перевагу для ефективної роботи", - зазначив Новак.

Загалом, на його думку, ринок комунікацій в Україні — один з найкращих. На ньому є досить висока конкуренція. І це відображається на споживачах, бо вартість послуг поступово змінюється. Крім того, росте покриття, підвищується якість зв'язку, з'являється багато додаткових послуг.

"Це ринок, на якому працює конкуренція. І вона дає свої плоди. Якби у нас всі ринки товарів і послуг так працювали, то ми би жили вже в зовсім інших економічних реаліях", - упевнений економіст.

Він наголосив, що на відміну від металургійного ринку, де технології оновлюються кожні 7-10 років, телекомунікація оновлюється кожні півроку. Якщо компанії не встигають за новими технологіями, їхня доля на ринку за півроку може знизитися до нуля.

Нагадаємо,"Укртелеком" вийшов на прибуткову діяльність. Чистий прибуток компанії у першому півріччі склав 124,525 мільйонів гривень проти збитку в розмірі 215,41 млн гривень за аналогічний період 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Економіст: "Укртелеком" підтвердив, що держава — найгірший господарник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі