вівторок, 11 вересня 2012 01:30

Економіка Китаю починає задихатися - Die Presse

Економіка Китаю починає задихатися - Die Presse
csmonitor.com

"З економічним підйомом на Далекому Сході довго пов'язували надію на те, що Китай, "локомотив економічної кон'юнктури", зможе зрушити з кризової точки і західну економіку. Однак новітні дані змушують засумніватися в цьому", - пише Die Presse. 

"Минулого місяця зростання виробництва сповільнилося до 8,9%, при тому що економісти в середньому прогнозували 9,1%. У липні зростання ще становило 9,2%. Фабричні ціни знижуються шостий місяць поспіль. У серпні вони впали на 3,5%, у той час як аналітики розраховували на спад в розмірі 3,3%", - уточнює видання. У той же час рівень інфляції знову підвищився з 1,8 до 2,0% в порівнянні з минулим роком. 

Видання продовжує, що Китай у серпні також не зміг суттєво підвищити обсяг експорту, на якому тримається його економіка: експорт зріс на 2,7%, у той час як прогнозували тривідсотковий зростання, а імпорт навіть звалився на 2,6%, хоча очікували зростання на 3,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економічному росту влада має завдячувати Комуністичній партії Китаю - Пишний

За даними видання, занепокоєння викликає відчуття безпорадності китайського уряду в боротьбі з уповільненням кон'юнктури. На саміті АТЕС у Владивостоці президент Ху Цзіньтао захищав свій курс, говорив, що його уряд вживе заходів щодо посилення внутрішнього попиту і підтримці стабільності цін і зростання, а також намагався переконати уряди підвищувати інвестиції в інфраструктуру. 

Держави АТЕС у підсумковій заяві зобов'язалися прийняти антикризові заходи, але нічого конкретно на цей рахунок сказано не було, пише видання. 

За даними видання, країни АТЕС "охоплюють 40% населення світу і 54% глобальної економічної потужності". Путін під час саміту рекомендував Росію як ворота на Схід, однак учасники не змогли добитися прогресу при створенні зони вільної торгівлі, а питання про лідерство в союзі залишається відкритим, пише видання.

Зараз ви читаєте новину «Економіка Китаю починає задихатися - Die Presse». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі