середа, 05 вересня 2012 23:30

Курс 10 гривень за долар врятував би торговельний баланс України - банкір

Курс 10 гривень за долар врятував би торговельний баланс України - банкір
Мар'ян Заблоцький: Навряд чи нам девальвація у 10% допоможе. Фото: fineinfo.ru

За курсу 10 грн/$ Україна могла би покращити показники торговельного балансу.

Таку думку висловив начальник відділу економічних досліджень "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький у ефірі "Ера-FM".

"Навряд чи нам девальвація у 10% допоможе, тому що дисбаланси в економіці досить суттєві. За моїми розрахунками, якщо курс був би близько 10 (гривень за долар) або трошки нижче, то це би вже зробило наш торговельний баланс біля нуля. Дуже важко уявити, що курс девальвує ще більше", - сказав він.

Експерт радить тримати гривню на депозитах.

"Ставки за депозитами в гривні дуже високі. Зараз ви можете розмістити у більш-менш надійних банках під 15-16% річних. Банк тим стабільніший, чим більш він іноземний або державний", - наголосив банкір.

За його словами, суттєву загрозу для економіки України становить падіння на ринку житлової нерухомості Китаю.

"За останні тижні доволі сильно погіршилася ситуація на товарних ринках, де присутня Україна. Ціни на залізну руду за останні два тижні обвалилися зі 113 доларів за тонну до 89 доларів за тонну. За ними підуть ціни на сталь, а це 40% нашого експорту. Є доволі сильна загроза від того, що обвал на ринку житлового будівництва Китаю скоро призведе до обвалу цін на сталь. Якщо ситуація там продовжить погіршуватися, то Україна це доволі швидко це відчує", - зазначив Заблоцький.

Нагадаємо, сьогодні зранку курс гривні по відношенню до долара на готівковому ринку України продовжив знижуватися: українська національна валюта втратила 3 копійки на купівлі, на продажу гривня подешевшала на 7 копійок.

Зараз ви читаєте новину «Курс 10 гривень за долар врятував би торговельний баланс України - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі