пʼятниця, 15 березня 2024 09:32

Доступні меблі та якісна плитка: підприємства, що стали опорою української економіки
Партнерство
11

Зі здобуттям незалежності в Україні почало з'являтися чимало бізнесів, які започаткували родини, друзі, однокурсники. Десятки років ці підприємства розвивалися, розширювали виробництво і тепер стали справжньою опорою вітчизняної економіки.

У спільному проєкті Gazeta.ua та національної мережі торговельних центрів "Епіцентр" ми познайомимо з двома потужними підприємствами, які підкорили не лише український, а й європейський ринок.

 

"Константа": стали лідером меблевого ринку

Прикладом успішного бізнесу є меблева фабрика "Константа". Компанія запрацювала в 1998 році в Харкові. На першому етапі свого розвитку виготовляли продукцію на орендованих площах виключно ручними інструментами.

"Кістяком виробництва стали випускники Харківського політехнічного інституту та радіотехнічного технікуму. Загалом нас було 10 осіб. Меблі робили і м'які, й корпусні, залежно від того, які були замовлення. Після закінчення навчання разом із однокурсниками мали б піти працювати на машинобудівні заводи, а вони тоді закривалися. На тих, що працювали - не платили зарплату. Тому взялися до проєктування меблів. Дякуючи ХПІ, ми мали високий рівень освіти, тому для нас це було неважким завданням", - розповів засновник фабрики Олексій Константинов.

Автор: надане компанією "Константа"
 

До кінця 2001-го "Константа" налагодила серійне виробництво та заявила про себе на території всієї країни. На початку 2005 року почали створювати власну роздрібну торговельну мережу, маючи вже близько 100 працівників. Придбали виробничі приміщення, оновили обладнання та інструменти. Доставку товарів підприємство забезпечувало власним транспортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найперший товар, який в далекому 2004-му запропонували покупцям - точкові світильники. Попит був неймовірним"

Сьогодні "Константа" є одним із лідерів меблевого ринку України. Основна група товарів - м'які меблі: дивани, ліжка, крісла, пуфи. Також виготовляють корпусні меблі: шафи-купе, кухонні меблі, столи, стінки, меблі для спальні, вітальні. Висока якість продукції та привабливі ціни викликали інтерес щодо співпраці у зарубіжних ритейлерів. Тому вже 10 років бренд працює на міжнародному ринку. Меблі "Константи" можна придбати в Німеччині, Казахстані, Молдові, Румунії, Польщі, Бельгії, Австрії, Хорватії та інших країнах Європи.

Автор: надане компанією "Константа"
 

"Уподобання під час вибору меблів в українських покупців та іноземних не відрізняються. Ті, в кого менші заробітки, невелика площа квартири чи будинку, хочуть, щоб меблі були функціональними, мали додаткові вбудовані місця для зберігання. Наприклад, ліжко, де є шухляди для постільної білизни. Заможніші покупці на такі речі не дуже звертають увагу. Відзначу, що важливою є допомога консультанта під час вибору меблів. У 50 відсотках випадків клієнти не до кінця розуміють, що хочуть, що саме підійде під планування їхнього житла", - пояснив Константинов.

Автор: надане компанією "Константа"
 

У перші місяці повномасштабної війни багатьом українцям довелося виїхати за кордон. Споживчий попит, фінансові можливості покупців в Україні змінилися. Фабрика "Константа" врахувала це і запропонувала доступніші варіанти меблів. Наприклад, підприємство випустило серію функціональних диванів для щоденного використання. Їх можна розташувати на малогабаритній площі. Так покупці отримали можливість купувати якісні меблі дешевше. Додатково фабрика запровадила постійні акції та знижки. Також керівництво підприємства подбало про безпеку власного виробництва та працівників: перенесли потужності до Києва та Львова.

Попри проблеми з логістикою, блокування кордонів і велику конкуренцію, меблева фабрика "Константа" знаходить шляхи для поставок своєї продукції на європейський ринок. В Україні широкий асортимент меблів цього виробника представлений у національній мережі торговельних центрів "Епіцентр".

 

Завод керамічної плитки ТОВ "Епіцентр К": найтехнологічніше підприємство в Європі

Яскравим прикладом успішного родинного бізнесу можна назвати групу компаній "Епіцентр К". Засновниками є подружжя Олександр та Галина Гереги. Починали бізнес у 1990-ті роки з відкриття невеликого магазину керамічної плитки, а вже 2003-го запрацював перший в Україні будівельний гіпермаркет "Епіцентр".

Нині до структури групи компаній "Епіцентр К" входить найтехнологічніший завод керамічної плитки в Європі. Він випускає продукцію під торговою маркою ALLORE. Розташоване підприємство на Київщині, працює 5 років. За цей час стало лідером у сфері інноваційних технологій та якості керамічної продукції, яку, між іншим, експортують у понад 20 країн світу.

Автор: надане ГК "Епіцентр К"
 

"Коли планували відкриття заводу, власники поставили завдання: це має бути сучасне, високотехнологічне підприємство, яке випускатиме продукцію з європейською якістю, дизайном та за українськими цінами. Реалізовувати плани запросили італійських фахівців. Вони встановили нам унікальне обладнання. Зокрема, систему сухого фарбування маси Easy Color Boost, технологію Continua+, цифрові системи від System, технології Super Shine і Qualitron. Це дозволяє виготовляти продукцію, що не лише відповідає, але й визначає тренди на ринку керамічної плитки", - розповів представник компанії Дмитро Чередніченко.

Загальні потужності підприємства становлять 15 млн кв. м плитки на рік. Представлено близько 150 колекцій.

Автор: надане ГК "Епіцентр К"
 

"Серед українських виробників маємо найбільший набір покриттів та форматів плитки. Клієнти можуть обрати будь-який формат у межах однієї колекції. Окремо можна відзначити дизайни. Для нас їх розробляють італійські фахівці, які працюють з виробниками з різних країн. Перед створенням колекції детально опрацьовують вподобання споживачів у світі. Готові макети присилають на огляд, і ми вже обираємо те, що найбільше підійде українцям. Адже смаки покупців змінюються дуже часто. Ще в грудні був модний сірий мармур. Сьогодні вже хочуть щось світле, яскраве", - зазначив Чередніченко.

Автор: надане ГК "Епіцентр К"
 

Віримо, що наш внесок допомагає не лише зміцнювати суспільство, але й наближати перемогу

Як і більшість українських виробників, завод керамічної плитки ТОВ "Епіцентр К" зіштовхнувся з наслідками повномасштабної війни. До лютого 2024-го підприємство змогло відновити рівень виробництва 2021 року. На заводі керамічної плитки працює більше 420 висококваліфікованих спеціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Евакуювати потужності не встигли, вивезли лише працівників" - історії українських виробників дитячих товарів

"Кілька разів на рік відправляємо працівників на підвищення кваліфікації. Навчання проводить та ж італійська компанія, що розробляла для нас технології та встановила обладнання", - пояснив Чередніченко.

Автор: надане ГК "Епіцентр К"
 

Розуміють на виробництві й важливість підтримки держави під час повномасштабної війни. Тому беруть участь у благодійних та соціально значущих проєктах, спрямованих на допомогу військовим, дітям, тваринам, відновлення цивільної інфраструктури та підтримку медичних установ.

"Ми віримо, що наш внесок допомагає не лише зміцнювати суспільство, але й наближати перемогу", - наголошують на заводі керамічної плитки.

Автор: надане ГК "Епіцентр К"
 

Тож підтримуємо своїх! Купуємо товари українських виробників!

 

Лютий і березень назавжди залишаться для теперішнього покоління українців найважчими місяцями, які принесли багато випробувань. Але водночас це період надзвичайної стійкості та єдності, переосмислення цінностей та усвідомлення власних сил.

Підтримуючи українські бренди, ми робимо великий внесок в економічну стабільність України, спільну перемогу та майбутнє.

Про інші українські підприємства, які своєю працею дивують і надихають, викликають гордість, читайте у спецпроєкті Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Доступні меблі та якісна плитка: підприємства, що стали опорою української економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі