середа, 20 липня 2011 20:51

Діяльність Нацбанку не відповідає стандартам Європейського союзу - експерт

Діяльність Нацбанку не відповідає стандартам Європейського союзу - експерт

Говорити про відповідність діяльності Національного банку стандартам Європейського союзу поки не можна.

Про це заявив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі Першого ділового каналу.

"По-перше, зовсім інша філософія діяльності Національного банку, ніж у будь-якого центрального банку в Європі. Там головна мета діяльності — цінова стабільність. Саме центральні банки відповідають за інфляцію в країнах. У нас Національний банк, на жаль, зосереджений на стабільному курсі", — сказав він.

"По-друге, інструменти проведення монетарної політики в Євросоюзі базовані на тегетуванні інфляції. Тобто якщо інфляція велика — пропозиція грошей зменшується, процентні ставки зростають. А в Україні — ручне керування монетарною політикою", — додав експерт.

За словами Савченка, за останні 10 років Україна не наблизилися до адекватної моделі монетарної політики.

"Мова іде про окремі досягнення, але у цілому доводиться констатувати, що ми відстаємо досить суттєво не тільки від країн Євросоюзу — навіть від Росії, Білорусі та Молдови. Все це виливається на незначних темпах економічного зростання", — наголосив ректор МІБ.

Серед позитивних аспектів діяльності НБУ Савченко назвав принцип порад з експертами.

"Перед тим як приймати рішення національний банк радиться не тільки з банківською сферою, а і з експертами і фахівцями", — зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Діяльність Нацбанку не відповідає стандартам Європейського союзу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі