середа, 09 жовтня 2013 09:51

Дефолт у США здешевить долар до 4 гривень

Дефолт у США здешевить долар до 4 гривень
Фото: finance.obozrevatel.com

Очікування дефолту США продовжує опускати курс американської валюти на світових ринках. Долар подешевшав з $ 1,3565 / євро до $ 1,3601 / євро. На цьому тлі європейська валюта додала і на українському безготівковому ринку, досягнувши 11,1145 грн / $. Позбавляючись долара, інвестори щосили скуповували золото, так що ціни на нього швидко зростають.

Поки подорожчання золота і євро не носить панічного характеру, але по мірі наближення 17 жовтня - дати виплат американського державного боргу - експерти прогнозують зростання істерії на світових ринках.

"Якщо США допустять не технічний ( зі зривом термінів виплат ), а повноцінний дефолт ( з повною відмовою погашення боргів) - це буде справжня катастрофа. Різкого обвалу курсу долара у світі буде не уникнути", - запевнив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Правда, експерти все ж упевнені, що світові лідери ще з вересня тримають на контролі ситуацію в США і мають запасний план на випадок, якщо Барак Обама не зможе домовитися з Конгресом про підвищення планки з держборгу і заплатити за боргами.

"Такі країни, як Китай, які мають величезні доларові запаси, виразніше за всіх розуміють масштаби можливої ??катастрофи. І напевно зроблять все, щоб не допустити краху ", - сказав нам президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Зараз в Україні формується тільки курс гривня / долар. Курс гривня / євро обчислюється множенням доларового курсу в Україні на світове котирування долар / євро. Якщо долар у світі після дефолту піде вниз ( а впасти він може аж до двох доларів за євро і навіть нижче ), то не виключено, що влада прив'яже нашу валюту до євро.

"У такому випадку при збереженні нинішнього курсу гривня / євро, долар може обвалитися до 4 грн", - упевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Правда, теоретично можливий і інший варіант - коли нинішній курс гривня / долар ( 8 ) залишиться незмінним, і тоді євро значно зросте. У будь-якому випадку, від долара українська економіка швидко " відв'язатися " не зможе.

"Гігантська частина активів і пасивів в Україні зосереджена саме в американській валюті. У ній номіновано зовнішньоекономічні договори по металу, сільгосппродукції, енергоносіях і хімії " , - зауважив Олександр Сугоняко.

За оцінками фінансистів, на поточний момент близько 65-70 % зовнішніх контрактів виражені в доларі, і їх перепідписання в іншій валюті може зайняти від 6 до 12 місяців.

Загалом українська економіка програє від дефолту США.

"Свій ефект дасть те, що прийнято називати глобалізацією, адже наша країна не стоїть осібно від інших. Щойно у інших держав виникнуть економічні проблеми через Сполучені Штати, вони різко скоротять купівлю нашої продукції. До нас буде надходити менше коштів, почнуть скорочуватися виробництва, робочі місця, споживання і так далі", - резюмував перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Зараз ви читаєте новину «Дефолт у США здешевить долар до 4 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі