пʼятниця, 04 жовтня 2013 18:36

У НБУ спростовують інформацію про переведення у гривню валютних депозитів українців

У НБУ спростовують інформацію про переведення у гривню валютних депозитів українців
Фото: news.bigmir.net

НБУ не буде переводити валютні депозити у гривню. Раніше у ЗМІ з'явилась така інформація:

У Національному банку України розглядають варіанти можливих заходів конвертації валютних вкладів громадян у гривневі. Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на свої джерела.

Як наголошується в повідомленні, чиновники Нацбанку придумали, як уникнути девальвації гривні та можливого дефолту за зовнішніми зобов'язаннями. Введення податку на валютообмінні операції - готівкові та безготівкові, імовірно, за ставкою 10 %.

Введення вимоги 100-відсоткової продажу валютної виручки всіма експортерами. Повернення валютних депозитів населення в гривні за курсом НБУ при достроковому знятті або за комерційним курсом - при завершенні депозиту в строк.

Повернення валютних депозитів населення не "живими" доларами, а казначейськими векселями . Це лише частина варіантів, які обговорюються за зачиненими дверима НБУ.

Джерело не виключає, що зокрема примусова конвертація буде поширюватися лише на держбанки Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк. Держава має право розпоряджатися тільки пасивами своїх банків.

Деякі з цих питань навіть виносяться для обговорення на великих зборах за участю представників найбільших банків на Інститутській , 9, де розташований головний офіс Нацбанку. За словами джерел видання, чиновники вже не ставлять питання, чи мають вони право зазіхати на власність громадян. Хоча банкіри називають це свавіллям. Як зазначає видання, чиновники шукають законодавчі механізми впровадження тих чи інших норм. Якщо для запуску одного виду антивалютний механізмів потрібно рішення парламенту, наприклад, для введення " обмінного " ??податку, то для інших достатньо постанови НБУ, яка почне діяти миттєво.

Водночас, прес-служба НБУ звернулася до видання Gazeta.ua із повідомленням про те, що дана інформація не відповідає дійсності.

"Це не відповідає дійсності і суперечить здоровому глузду. Примусова конвертація валютних вкладів те саме що експропріації. Мені відомий лише один такий приклад у світовій історії, коли в 30-ті роки минулого сторіччя була проведена фактична конфіскація золота у населення та організацій у США, а зберігання золота вважалося кримінально караним злочином. Тому, про таку міру у нас не може бути й мови", - прокоментував чиновник Нацбанку Олександр Дубихвіст.

 

Зараз ви читаєте новину «У НБУ спростовують інформацію про переведення у гривню валютних депозитів українців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі