пʼятниця, 23 лютого 2024 15:59

Цукор, яйця, курятина: Польща склала "чорний список" української продукції

Цукор, яйця, курятина: Польща склала "чорний список" української продукції
У Польщі хочуть обмежити ввезення товарів з України. Фото: Pexels

Влада Польщі хоче заборонити ввезення з України цукру, м'яса птиці, яєць, замороженої малини, яблучного соку, соняшникової та ріпакової олії.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

"Через надмірне відкриття території Європейського Союзу для припливу товарів з України найбільших втрат зазнали польські фермери. Немає сумнівів, що Україні потрібно допомогти, але відкриття для імпорту сільгосппродукції до ЄС не може бути таким, як зараз, тому що фермери з Польщі та інших країн ЄС не зможуть витримати конкуренції", - сказав він.

Польський уряд збирається запровадити суттєві обмеження на надходження чутливих товарів із України, включно з детальним і обмежувальним контролем на кордоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки продовжують блокувати кордон. Яка там зараз ситуація - нові фото

Секерський вважає, що польські фермери справедливо виступають проти ситуації, в якій опинилося сільське господарство Польщі. Міністр заявив про "необґрунтовані вимоги" зеленого курсу Євроrомісії, надмірне надходження продукції з України і падіння рентабельності сільськогосподарського виробництва.

"Наша спільна мета - сильне польське та європейське сільське господарство, здатне убезпечити себе від недобросовісної конкуренції та рішень, що не враховують специфіку сільськогосподарського виробництва", - сказав Секерський.

Протести поляків розпочалися ще навесні минулого року. Спершу кордон перекривали тамтешні перевізники, а потім на мітинги почали виходити і фермери, які в результаті теж вдалися до перекриття руху. У падінні цін на сільгосппродукцію, зокрема і зерно, протестувальники звинуватили дешеве українське збіжжя, яке начебто заполонило ринок. Найперші акції сільгоспвиробників змусили офіційний Брюссель прийняти тимчасове рішення про заборону на імпорт українського зерна до Польщі та інших прикордонних країн-членів ЄС. Попри тимчасовість заборони, у Польщі вона досі триває.

Також фермери невдоволені зменшенням обсягів аграрних субсидій з видатків спільного бюджету Євросоюзу. Там пішли на такий крок через зростання витрат на мігрантів, екологію та безпеку. Відповідно протестувальники вважають, що їм стане складніше виробляти більше продукції. Тому ще більше побоюються завезення збіжжя з України, яку вважають конкурентом у сільгоспвиробництві.

Зараз ви читаєте новину «Цукор, яйця, курятина: Польща склала "чорний список" української продукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі