вівторок, 06 листопада 2018 16:46

Чому в Україні невигідно брати іпотеку на квартиру

Чому в Україні невигідно брати іпотеку на квартиру
В Україні іпотечні позики дають 10 банків. Річні ставки в гривні - від 18 до 25%. Фото: Kotel PRO

В Україні почав діяти новий закон про кредитування. Його прийняли ще у липні 2018-го, підписали декілька днів тому.

Закон дозволить зменшити фінансове навантаження на позичальників, знизити вартість кредитних ресурсів. Крім того, сприятиме активізації кредитування в Україні, йдеться у пояснювальній записці. Водночас, за словами банкіра Василя Горбаля, новий закон не змінить вартість кредитів. Нікуди не дінуться великі штрафи за затримку платежів або невиконання зобов'язань, пише Сегодня.

В Україні невигідні умови кредитної іпотеки.

"Перший внесок - 30%. Це звичайний кредит. Ставка майже 20%. Брали 1-кімнатну квартиру з розрахунку 750 тисяч гривень. Перший внесок вийшов 225 тисяч. Щомісяця потрібно виплачувати ще понад 10 тисяч. Додатково потрібно виділити гроші на податки при покупці квартири, нотаріуса, комісій банку і страхових платежів. За 20 років користування такою позикою доведеться заплатити 1,66 мільйонів гривень", - розповідає киянин Олександр Фалін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартира в іпотеку: чи можуть українців виселити з єдиного житла

В Україні іпотечні позики дають 10 банків. Річні ставки в гривні - від 18 до 25%. Щоб скористатися іпотекою, потрібно сплатити перший внесок у розмірі 30-50% вартості квартири або будинку.

За словами банкіра Олега Гороховського, новий закон, у першу чергу, захищатиме права кредиторів, тобто банків. Так, позичальника, який заборгував за кредитом, тепер зможуть швидше позбавити застави - квартири або машини. Новий закон дозволяє повторювати спроби стягнення - поки не буде позитивного для банку результату.

В Україні фізичним та юридичним особам дозволили оголошувати себе банкрутами. Верховна Рада у другому читанні прийняла відповідний законопроект.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні невигідно брати іпотеку на квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі