субота, 12 березня 2022 05:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Ціни на продукти харчування зростуть на 20% - ООН

Ціни на продукти харчування зростуть на 20% - ООН
ООН прогнозує здорожчання продуктів харчування. Фото: Українська правда

Міжнародні ціни на продукти харчування та корми можуть зрости на 8-20% внаслідок війни Росії проти України.

Неясно, чи зможе Україна збирати врожай під час затяжного конфлікту, а також невизначеність пов'язана з експортом продуктів харчування з Росії, повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

"Вірогідні перебої у сільськогосподарській діяльності цих двох основних експортерів основних товарів можуть серйозно загострити проблему продовольчої безпеки в усьому світі", - заявив генеральний директор ФАО Цюй Дунюй.

Індекс цін на продукти харчування досяг рекордного рівня в лютому і, мабуть, ще більше підніметься найближчими місяцями, оскільки наслідки конфлікту відбиваються у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контролюватимуть ціни на продукти та ліки

За даними ФАО, від 20% до 30% полів, які використовуються для вирощування озимих зернових, кукурудзи та соняшника в Україні, не будуть засіяні або залишаться неприбраними протягом сезону 2022/23 рр., додавши, що міжнародні санкції можуть перервати російський експорт.

"Глобальна кількість людей, що недоїдають, може збільшитися на 8-13 мільйонів людей у ​​2022-2023 роках", – заявила ФАО, додавши, що найбільш помітне зростання спостерігатиметься в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, за яким йдуть країни Африки на південь від Сахари.

Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, а Україна посідає п'яте місце. Разом вони забезпечують 19% світових постачань ячменю, 14% пшениці та 4% кукурудзи, що становить понад одну третину світового експорту зернових.

Росія також є світовим лідером із експорту добрив.

50 країн, у тому числі багато найменш розвинених країн, залежать від Росії та України на 30% або більше своїх поставок пшениці, що робить їх особливо вразливими.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на продукти харчування зростуть на 20% - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі