середа, 09 жовтня 2024 01:43

Ціни на картоплю в цьому році будуть рекордними

Ціни на картоплю в цьому році будуть рекордними
Ціни на картоплю в цьому році рекордно виростуть. Фото: Главком

Ціни на картоплю в Україні сильно виросли, ажіотаж не вщухає.

Основним фактором, що провокує зростання цін, стало зниження врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку поточного року, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Причиною зростання цін залишається підвищений попит з боку оптових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для закладання на зберігання

Сьогодні українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг), причому тільки за останній тиждень ціна на цю продукцію в Україні зросла в середньому на 19%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на овочі та фрукти продовжують стрімко зростати

В деяких регіонах через рясні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнене, що додатково надає підтримку зростанню цін на дану продукцію.

Через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню, кажуть фермери.

"Варто зазначити, що сьогодні ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Великі гравці ринку не поспішають із продажами основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на більш високі ціни в цьому сегменті ще в першій половині поточного сезону", - йдеться в статті.

Споживча інфляція за підсумками серпня прискорилась. Показник сягнув 7,5% у річному вимірі від 5,4% у липні.

Це сталося через обмежену пропозицію окремої продовольчої продукції, пояснили в НБУ.

Також на продовольчу інфляцію впливає скорочення пропозиції продукції через несприятливі погодні умови. І вірогідно, що цей фактор впливатиме впродовж року. Зазначено, що через скорочення пропозиції продукції світові ціни на продовольчі товари у вересні зростали найшвидше за 18 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на картоплю в цьому році будуть рекордними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі