вівторок, 23 липня 2013 21:45

"Через 50 років усі земельні паї українців належатимуть державі" - експерт

"Через 50 років усі земельні паї українців належатимуть державі" - експерт
За словами експерта, "роздерибанення земель під Києвом" є незаконним. Фото: Gazeta.ua

Потрібно провести земельну реформу в Україні для запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. Адже через 50 років, у зв'язку зі смертю власників паїв, земельні ділянки належатимуть державі.

Про це на прес-конференції розповів Володимир Лапа, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу.

"Українські землі наразі приватизовані. Паї у вигляді земельних ділянок виділили 6,5 мільйонам людей у селах. Це був як елемент соціальної справедливості – повернення частини радянського майна. Але 10% із власників уже померли, спадкоємця немає і ці землі знову повертаються державі", – зазначив Лапа.

Він пояснив, що законодавство України забороняє відчуження сільськогосподарських земель у приватну власність, тому по смерті власника вони "знову належать державі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законодавство не повинне забороняти українцям брати участь у розподілі землі - експерт

"Зараз чиновники працюють над законопроектом, який регламентує обіг земель сільськогосподарського призначення. Адже через 50 років це питання відпаде саме собою – усі землі вже будуть державними. Тому певний обіг земель із необхідними процедурами, регламентом, застереженнями в Україні має бути", – наголосив експерт.

За його словами, "роздерибанення земель під Києвом" є незаконним.

"Це відбувається при забороні, яка лише несе позитив. Бо чим більше забороняють, тим кращі шанси це обійти", – підкреслив експерт.

Він також додав: "Введення ринку земель наступного року, що пропонується в аграрній реформі, ухвалювати недоцільно. Цей законопроект потребує серйозного доопрацювання".

Зараз ви читаєте новину «"Через 50 років усі земельні паї українців належатимуть державі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі