середа, 23 грудня 2020 15:27

Борги українців за мікрокредитами сягнули майже 15 млрд грн

Борги українців за мікрокредитами сягнули майже 15 млрд грн
Середня сума кредиту зросла до 3 893 грн. Фото: unsplash.com

Станом на сьогодні українці заборгували мікрокредитним фінансовим установам 14,8 млрд грн. Загалом за цей рік заборгованість зросла на 7%, за 2019-й – на 31%.

Торік ринок мікрокредитування виріс на 50%. У 1-му кварталі 2020-го зростання відбувалося на рівні 82%. Але після початку карантину воно впало до 17%. У 3-му кварталі ринок повернувся до показників 2019 року, свідчать дані "Опендатабот".

Щомісяця українці беруть близько 960 тис. мікрокредитів. Середня сума кредиту зросла на 5% — до 3893 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоді українські сім'ї можуть отримати пільговий кредит на житло

Утім, уже з 1 січня 2021 року вступають у силу зміни до закону про кредитування. Згідно з ним, розмір суми штрафів та пені не зможе бути більшим за 2 розміри суми, яку отримала людина, за умови, що кредит є більшим за 1 мінімальну зарплату. Однак, правило не поширюється на менші кредити. Тут діє загальна норма — розмір штрафів не може перевищувати 50% кредиту.

В Україні запустили серіал про процеси управління фінансами. У серіалі розповідають, що таке кредит, які бувають депозити, що таке фонд гарантування вкладів та як обрати банк. Наприкінці серіалу глядачі зможуть пройти тест та отримати сертифікат, що засвідчує його знання, отримані під час перегляду курсу.

Зараз ви читаєте новину «Борги українців за мікрокредитами сягнули майже 15 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі