середа, 08 червня 2011 09:43

Бойко знайшов два варіанти вирішення "газової" проблеми з Росією

Бойко знайшов два варіанти вирішення "газової" проблеми з Росією

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко під час вчорашньої зустрічі запропонував голові "Газпрому" Олексію Міллеру два варіанти вирішення "газової" проблеми.

Високопоставлене джерело у відомстві розповіло, що Бойко запропонував Росії переглянути угоду і знизити ціну газу або почати транспортувати середньоазійський газ через територію Росії в Україну, в іншому разі Україна підніме вартість транзиту палива своєю територією, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Газ зробив атмосферу важкою".

"У нас є можливість закуповувати 25-30 млрд кубометрів газу в Середній Азії за $ 200-220 за тисячу кубометрів. Цього вистачить, щоб якось компенсувати ціну російського газу, який за підсумками року в середньому коштуватиме близько $ 250", - зазначив співрозмовник видання.

Він нагадав, що Україна цього року закупить у Росії 50 млрд куб. м газу. Тобто більше, ніж будь-яка з країн Східної Європи.

"Ми впевнені, що втрачати такий ринок не в інтересах "Газпрому", - сказали в Міненерго.

Але жоден із запропонованих варіантів Росію не влаштував, стверджує джерело, близьке до "Газпрому".

"Якщо Україна хоче переглянути ціну, їй доведеться вступити до Митного союзу або об'єднати "Нафтогаз" з "Газпромом". Інакше ціна залишиться тією ж", - заявив співрозмовник.

Про плюси вступу України до Митного союзу вчора на переговорах розповів і прем'єр РФ Володимир Путін.

Напередодні в "Газпромі" повідомили, що вже до IV кварталу значно підвищать ціну палива для України.

Київ у відповідь пообіцяв збільшити вартість транзиту російського газу. 

Зараз ви читаєте новину «Бойко знайшов два варіанти вирішення "газової" проблеми з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі