вівторок, 06 вересня 2011 09:31

Банкіри порадили, в якій валюті зараз краще тримати гроші

Банкіри порадили, в якій валюті зараз краще тримати гроші

Мінімізувати валютні ризики протягом наступних шести місяців допоможе валютна корзина, що в рівних пропорціях складається з гривні, євро та долара.

Таку думку висловив директор казначейства Укргазбанку Тарас Лісовий, передає портал "Дело".

Пропорційне співвідношення традиційних для ринку валют, за словами експертів, найбільш безпечне напередодні осінніх курсових коливань.

"Оптимальним виглядає депозитний портфель: долар США (30%), євро (30%), гривня (30%), решту заощаджень можна використовувати для спекулятивних операцій (золото, російський рубль, швейцарський франк)", - сказав заступник голови правління ПУМБ із роздрібного бізнесу Дмитро Крепак.

Окремі експерти більше ратують за гривню. Так, заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Олександр Нестеренко радить розмістити тільки третину депозиту в іноземній валюті.

"Найбільша прибутковість на поточний момент залишається за депозитами в національній валюті, а мінімізувати валютні ризики можна за рахунок внесків у більшій частині в доларах США і меншій - у євро".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня не має обвалитися до кінця року - експерт

Ще одна рекомендація від банкірів: заощадження найкраще зберігати і примножувати в тій валюті, в якій заплановано витрати.

Зростаюча ціна золота на світових ринках залишається поки єдиним і незаперечним плюсом внесків у жовтому металі.  Але це плюс дуже схильний до перетворення в мінус, оскільки основний дохід депозитів у золоті формується не за рахунок відсотків, а за рахунок зміни вартості суми внеску.

"Можна отримати як значний дохід, так і фактичний збиток за вкладом в золото, що неможливо за класичними депозитами", - зазначив керівник департаменту заощаджень ПриватБанку Андрій Шульга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза у Європі не повториться, курс євро буде стійким - глава Єврокомісії

При цьому депозити в золоті менш ліквідні.

"На переклад таких внесків у готівку йде більше часу, а комісії банків і курсові різниці можуть негативно позначитися на результаті депозитної операції", - пояснив Олександр Нестеренко.

До того ж внески в металі можуть бути прибутковими тільки як довгострокові заощадження.

"У короткостроковій перспективі за поточного курсу золота прибутковість таких депозитів може становити близько 30% річних. Але, якщо курс упродовж року впаде, то вкладник опиниться в мінусі", - сказав Тарас Лісовий.

Зараз ви читаєте новину «Банкіри порадили, в якій валюті зараз краще тримати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі