пʼятниця, 16 листопада 2012 15:29

Банкіри повстали проти каральних заходів НБУ

Банкіри повстали проти каральних заходів НБУ

Наміри Національного банку України (НБУ) застосовувати штрафні санкції та обмежувати здійснення операцій банками у разі безпідставної відмови в продажу валюти є необґрунтованими.

Про це заявили в асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС).

"УКБС зауважує, що банки продають валюту, яка надходить в касу в обсязі, еквівалентному її купівлі. Наявні у банку кошти використовуються насамперед, для забезпечення клієнтів необхідною валютою для погашення валютних кредитів, а також виконання зобов'язань перед вкладниками по валютним депозитам", - сказано в повідомленні.

УКБС наголосив, що недоцільно розглядати банки як основний чинник формування попиту на валюту.

"Проблема полягає у іншому - у збереженні високих девальваційних ризиків населення та низькій довірі до національної грошової одиниці, про що свідчать наступні дані. Так, на кінець вересня 2012 року валютні депозити населення в загальному обсязі депозитів складали майже 50%. При цьому, темп приросту доларових депозитів майже вдвічі перевищив приріст гривневих", - йдеться в повідомленні.

УКБС вважає, що стабільність курсу має забезпечуватися не "каральними адміністративними функціями", а виваженою валютною політикою та станом зовнішньоекономічних операцій країни.

"...безпідставно звинувачувати банки у погіршенні ситуації на валютному ринку, в умовах, коли є об'єктивні причини додаткового тиску на курс національної грошової одиниці. Так, за 9 місяців поточного року від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі збільшилось на 62,5% порівняно з відповідним періодом 2011 року", - наголосили в УКБС.

Генеральний директор УКБС Галина Оліфер вважає що використання подібних адміністративних заходів лише погіршить ситуацію, підштовхуючи девальвацію гривні, активізуючи спекулятивні процеси на "чорному" ринку валюти та підвищуючи недовіру з боку вкладників, валюту яких банки будуть змушені продавати під страхом штрафних санкцій та обмежень діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Банкіри повстали проти каральних заходів НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі