понеділок, 23 квітня 2012 09:19

Авіакомпанії б'ють на сполох: паливо для літаків подорожчає у 6,5 разу

Авіакомпанії б'ють на сполох: паливо для літаків подорожчає у 6,5 разу
Державна митна служба змінила класифікацію авіаційного гасу. Фото: rb.ru

Державна митна служба (ГТС) змінила класифікацію авіаційного гасу, що імпортується в Україну, і вимагає імпортувати його як "бензин спеціальний".

Про це в п'ятницю, 20 квітня, повідомив найбільший постачальник авіагасу "ТНК-ВР Коммерс", пише "Комерсант-Україна" у публікації "Ціна злетіла на авіапаливі".

Компанія посилається на рішення Східної митниці ГТС від 3 квітня, згідно з якими авіагас, який досі класифікували як "Паливо для реактивних двигунів ТС-1 і РТ (коди - 2710117000 та 2710192100)", тепер повинен оформлятися як "Легкий дистилят - бензин спеціальний: Паливо для реактивних двигунів ТС-1 (2710112500)".

Це рішення збільшує ставку акцизу на імпортне паливо більш ніж в 6,5 разу - з 30 до 198 євро за тонну.

В авіакомпаніях заявляють, що це рішення здатне буквально паралізувати галузь - паливо в Україні набагато дорожче, ніж в Європі, а потужностей єдиного виробника - Кременчуцького НПЗ - недостатньо для насичення ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціальні мита на імпортні автомобілі хочуть запровадити на три роки

Начальник управління адміністрування митних платежів Держмитниці Віталій Зварич уточнив, що рішення було прийнято після спеціального дослідження палива, проведеного в лабораторії Східної митниці.

"Аналіз палива показав, що за своїми характеристиками воно ближче до спеціального бензину", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни відправили до України чергову "сирну" комісію

У ТНК-ВР стверджують, що лабораторія митниці при винесенні рішення враховувала лише один показник - температуру кипіння палива, і наводять висновки Українського НДІ нафтопереробної промисловості МАСМА, згідно з якими цей авіагас відрізняється від "бензину спеціального" по ряду фізико-хімічних показників.

Зараз ви читаєте новину «Авіакомпанії б'ють на сполох: паливо для літаків подорожчає у 6,5 разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі