четвер, 02 червня 2011 14:50

Янукович переклав борги підприємств ПЕК на населення?

Янукович переклав борги підприємств ПЕК на населення?

Списання $ 24 млрд боргів підприємствам паливно-енергетичного комплексу може позбавити їх стимулів розраховуватися за природний газ.

Таку думку висловив експерт з енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко у коментарі Gazeta.ua.

"Суть проблеми в тому, що населення сплачує за електроенергію, за газ, і частина цих грошей іде через обленерго, облгази. Ті мали б перераховувати "Газу України". Але відбувається так, що гроші "зависають" на рівні облгазів, хоча населення більш-менш справно розраховується. Потім борги просто списуються. Таки ситуація може породити проблему відсутності стимулів розраховуватися за природний газ", — сказав він.

На думку експерта, підприємствам ПЕК "пробачили" борги через їх неспроможність заробляти гроші на використанні ресурсів, а також для очищення фінансового балансу облгазів та обленерго.

"Викликано це нездатністю державних компаній збирати гроші за використані ресурси. А також з тим, мабуть, що власники облгазів та обленерго вирішують таким чином своє завдання щодо очищення фінансового балансу від боргів", — припустив Омельченко.

За його словами, тепер списанні борги покладено на населення.

"Наприклад, зрозуміло, що "Нафтогаз" — це не бізнес-компанія, її завдання не отримувати прибутки, а допомогти наближеним до влади бізнесменам заробити гроші, а борги покласти на суспільство. Ця модель зрозуміла, вона існує багато років, кожного разу працює все краще і краще, просто одного разу в один спосіб, іншого разу — інша. Все робиться для того, щоб поменше дати держбюджету, і побільше забрати собі", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, сьогодні президент Віктор Янукович підписав закон про списання заборгованості з підприємств ПЕК. Передбачається списання 24 млрд грн заборгованості підприємств ПЕК перед державним бюджетом. Окрім того, законами списується заборгованість між самими підприємствами ПЕК в обсязі понад 27,8 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Янукович переклав борги підприємств ПЕК на населення?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі