вівторок, 05 березня 2013 16:37

Як українцям приписують "ліві" кредити на десятки тисяч гривень

Як українцям приписують "ліві" кредити на десятки тисяч гривень
Фото: utro.atv.odessa.ua

Цього та минулого року українські банки оформили тисячі кредитів на людей, що навіть і гадки про це не мали.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів юрист громадської організації Захисту прав споживачів фінансових послуг Анатолій Соболевський.

За його словами, представники банків брали кредити, маючи копії ідентифікаційних кодів і паспортів своїх клієнтів.

Соболевський розповідає, як банківські працівники оформлюють кредити та потім вимагають їхнього повернення.

- Які дані потрібні, щоб оформити кредит?

- На кредит готівкою чи безготівковий до 60-70 тисяч гривень достатньо паспорта й ідентифікаційного коду. Інколи потрібна довідка про доходи, але це найлегше, що можна дістати потенційному крадію даних. Такі довідки можна купити через інтернет за 300-500 гривень, якщо потрібна мінімальна зарплата. Взяти кредит без людини на автомобіль чи квартиру нереально, бо там потрібне нотаріальне засвідчення предмету застави, реєстрація автомобіля в ДАІ тощо. А ось кредит на мобільний телефон чи ноутбук може взяти мало не кожен, хто працює на точках банків у магазині електроніки.

- В яких установах найімовірніше те, що використають особисті дані?

- Найімовірніше, що в своїх цілях скористаються копією вашого паспорту працівники банків. Переважно такі працюють на роздрібних точках у супермаркетах та магазинах побутової техніки. Особливо цим грішить один з найбільших банків. За видачу кредитних карток працівникам цього банку доплачують 100-300 гривень за кредитку. Тому вони нерідко збирали у своїх родичів копії паспортів й ідентифікаційних кодів. Кредитку їм не видавали. Коли в працівників назбиралося багато таких кредиток, вони знімали з них гроші. А потім до родичів дзвонили колектори й вимагали повернути борг.

- У яких ще організаціях можуть скористатися паспортними даними?

- Раніше копії робили в пунктах обміну валют. Зараз там просто записують номер паспорту. Просять зробити копію паспорта при поштових переказах, при влаштуванні на роботу. Щоб придбати абонемент у деякі спортивні клуби, треба пред'явити паспорт, з якого роблять копію. Мобільні оператори часто роблять копії паспорта й кода, коли оформлюють свій новий тарифний план. Навіть у соціальних мережах при вступі у групу просять переслати електронною поштою копію паспорта й коду. Одна наша клієнтка зареєструвалася в "Однокласниках" у групі фотомоделей. Для участі в неї попросили копію паспорта й ідентифікаційного коду. Вона відправила. Через кілька місяців їй почали телефонувати колектори, казати, що вона взяла кредит у банку, про який я розповідав раніше, на 25 тисяч гривень.

- Від кого ваші клієнти дізнаються, що на них оформлено кредит?

- Це може бути повістка в суд, яка приходить поштою, можуть бути дзвінки колекторів додому. Найчастіше телефонують і приходять додому. Колектори зазвичай дуже тиснуть психологічно. Якщо бачать, що людина починає боятися чи дуже виправдовується, то починають активніше з нею працювати - присилають своїх людей до неї додому, щодня телефонують, навіть через соціальні мережі тиснуть, брутально ображають людей. Одній одинокій жінці, в якої є маленька дитина, зателефонували колектори й сказали, що викрадуть у неї дитину й продадуть, щоб погасити кредит.

- Як потрібно діяти у такій ситуації?

- Треба казати колекторам, що кредиту не брали, попрощатися й покласти слухавку. Людина, що не брала кредиту, не зобов'язана йти в якісь установи й брати якісь довідки, що доводять її непричетність до позики банку. Якщо дзвінків від банку чи колекторів буде багато, слід звернутися спочатку в службу захисту персональних даних, написати там заяву, що паспортні дані використала невідома стороння особа, а потім піти до прокуратури. Але, як недивно, половина з постраждалих несе колекторам свої гроші. Наприклад, ось та дівчина, якій приписали борг 25 тисяч, віддала їм цю суму. Колектори їй сказали, щоб за неї поручилися її керівники. Й почали дзвонити власнику мережі аптек, де вона працює. Керівник їй сказав: "Або розбираєшся з кредитом, або звільняєшся".

- Якщо справа дійде до суду, які докази потрібні?

- Перед судом треба в банку написати заяву про те, що кредиту не брали. На самому суді слід вимагати експертизи почерку. Під час оформлення будь-якого кредиту кредитний договір одним почерком не обмежується. Їх щонайменше два. Крім того, має бути власноруч заповнена заява. Якщо звинувачують в оформленні кредитки, треба просити підтвердження - фото із банкомату, де знімалися гроші із цієї кредитки. Потрібно подивитися на число й місяць оформлення кредити, в суді довести, що в цей час вас не було в місті.

Зараз ви читаєте новину «Як українцям приписують "ліві" кредити на десятки тисяч гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі