вівторок, 10 жовтня 2023 15:51

Як українці купували валюту після зміни курсового режиму

Як українці купували валюту після зміни курсового режиму
У перші дні нового режиму купівля валюти різко зросла. Фото: Pexels

Перший тиждень після рішення НБУ відмовитися від фіксованого курсу гривні і перейти до режиму контрольованої гнучкості українці масово скуповували іноземну валюту.

За перший тиждень чиста купівля валюти населенням склала $291,8 млн. Це у 2,3 раза більше, ніж за останній тиждень вересня, передає "Інтерфакс-Україна".

Піковий попит на валюту був 2 та 3 жовтня - у день оголошення про зміну режиму курсоутворення та у перший день нового режиму. Чиста купівля валюти у ці дні склала $85,9 млн та $82 млн.

В останні дні минулого тижня цей показник знизився до $37,4 млн і $39,5 млн.

На готівковому ринку був найвищий попит. Там чиста купівля валюти населенням склала $187 млн, що в 2,7 разу перевищує показник попереднього тижня.

На безготівковому ринку чиста купівля валюти населенням зросла за тиждень у 1,8 разу - до $104,8 млн. Щодня купували близько $20 млн щодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар вперше впав нижче за рівень фіксованого курсу

Долар в обмінниках за минулий тиждень подорожчав лише приблизно на 13 коп. – до 38,13 грн/долар. У день зміни режиму курс сягав 38,3 грн/долар.

Цього тижня гривня зміцнилася приблизно на 5 коп.

У тиждень зміни курсового режиму купівля клієнтами банків валюти на безготівковому ринку зросла на 35,3% - до $1,71 млрд. Продаж скоротився на 6% - до $0,83 млрд.

Обсяги операцій між банками підскочили на 86,3% - до $1,44 млрд.

На безготівковому ринку стрибок попиту стався у перший день нового курсового режиму. Купівля зросла до $559 млн, операції між банками - до $602 млн. В останні два дні тижня ці показники опустилися в середньому до $264 млн і $192 млн.

У четвер-п'ятницю продаж валюти збільшився до $200 млн на день із $123 млн у день зміни режиму та $150 млн на інші дні тижня.

3 жовтня Національний банк запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. Новий курсовий режим посилить стійкість української економіки і валютного ринку.

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого минулого року.

За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

НБУ, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. Офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.

Зараз ви читаєте новину «Як українці купували валюту після зміни курсового режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі