четвер, 27 липня 2023 13:37

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ кардинально змінили тактику контрнаступу

ЗСУ кардинально змінили тактику контрнаступу
ЗСУ зосередили свою увагу на ударах по російських оборонних позиціях. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Збройні сили України зараз зосередили свою увагу на ударах по російських оборонних позиціях за допомогою важкої артилерії, у чому досягають відчутних результатів.

ЗСУ зіштовхнулися з більш жорстким опором, ніж очікувалося. Це призвело до втрат американських бойових машин Bradley та інженерного обладнання, поставленого із Заходу. Але Україна змінила тактику після "хаосу" на початку контрнаступу, повідомляє Financial Times.

"Замість того, щоб кидатися мінними полями, намагаючись пробити ворожі лінії за допомогою НАТОвської бронетехніки, українські війська зосередили свою увагу на ударах по російських оборонних позиціях за допомогою важкої артилерії. Зміна бойової доктрини, застосована останніми тижнями, схоже, дає змогу домогтися деяких важкодосяжних, але відчутних результатів на полі бою. До того ж усе відбувається більш прийнятною ціною", – йдеться у матеріалі.

Артилеристи, керуючи реактивними системами залпового вогню і гаубицями, деякі з яких заряджені касетними боєприпасами, що поставляються США, розчищають шляхи для невеликих груп саперів і піхоти.

ЗСУ згодом намагаються методично наступати в пішому порядку, просуваючись однією вузькою смугою дерев у кількох місцях уздовж 1000-кілометрової лінії фронту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартувала важлива фаза контрнаступу: актуальні карти війни

"Ми завдаємо удару по противнику, а потім наша піхота просувається вперед. Вони готують умови на місцевості так, щоб ЗСУ зазнавали мінімальних втрат", – заявив виданню командир батареї української артилерії, який використовує американські гаубиці M777.

Така стратегія викликала в західних лідерів питання про те, чи зможе Україна довго її дотримуватися або домогтися такого військового прориву, який змусив би Кремль сісти за стіл переговорів. Зокрема побоювання викликає те, наскільки швидко українські військові витрачають запаси артилерійських снарядів. А також те, скільки часу знадобиться РФ, щоб окопатися і підготувати нові сили.

"У короткостроковій перспективі ця тактика дозволила скоротити втрати української армії. Порівняно з першими двома тижнями контрнаступу кількість втрат і кількість втрачених у боях дорогих західних бойових танків і бойових машин піхоти знизилися. Україна домоглася невеликих, але стабільних успіхів. У рамках цієї тактики буде знайдено і розроблено проломи, якими можна буде скористатися під час бронетанкового наступу", – сказано у статті.

Збройні сили України розпочали велику механізовану контрнаступальну операцію на заході Запорізької області. Головний удар контрнаступу українських військових наразі здійснюється на південному сході країни. Інші сили залишаються в резерві.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ кардинально змінили тактику контрнаступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі