четвер, 27 липня 2023 07:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали головний напрямок контрнаступу ЗСУ

Назвали головний напрямок контрнаступу ЗСУ
Українське командування повідомило Вашингтон про нову фазу контрнаступу Сил оборони. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Збройні сили України розпочали велику механізовану контрнаступальну операцію на заході Запорізької області. Головний удар контрнаступу українських військових наразі здійснюється на південному сході країни.

Інші сили залишаються в резерві, пише New York Times із посиланням на представників Пентагону. Коментарі двох цих американських чиновників про деталі кампанії контрнаступу ЗСУ співпали з офіційними повідомленнями Києва про ситуацію вздовж південної лінії фронту у Запорізькій області, де точилися артилерійські бої.

"Українські офіційні особи розповіли чиновникам США, що посилені угруповання ЗСУ проведуть операції щодо просування на південь через російські мінні поля, а також інші зміцнення в окуповане місто Токмак, а у разі успіху – далі у Мелітополь", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається на фронті: найголовніше зі зведення Генштабу

У середу з'явилися повідомлення українських військових про те, що Сили оборони неухильно відкидають окупантів, але їхнє просування йде поступово, без жодних серйозних проривів. Бійців ЗСУ уповільнюють мінні поля, а також артилерійський вогонь та авіаудари військ РФ.

"ЗСУ мають на меті перерізати сухопутний коридор між окупованим Кримом і тимчасово захопленими ворогом територіями на півдні України. Або принаймні просунутися досить далеко, щоб поставити стратегічно важливий півострів у зону досяжності своєї артилерії. Це велике випробування", – зазначив один із високопосадовців США на умовах анонімності.

Нова операція у разі успіху може зайняти від одного до трьох тижнів.

Основний удар контрнаступу України, що триває вже майже два місяці, припадає на південний схід країни, де в жорстоку битву вливаються тисячі підкріплень, багато з яких були навчені та оснащені Заходом і до цього часу перебували в резерві.

Загалом фронт на Запоріжжі є однією з трьох осей українського контрнаступу. Одна з військових цілей України – вийти до Азовського моря, вбивши клин між окупованими Росією територіями на півдні та сході України.

Збройні сили України прорвали певні російські оборонні позиції на південь від Оріхова. Під час атаки ЗСУ, ймовірно, просунулися на відстань до 2,5 км на схід від Роботиного. Однак російські окупанти застосували тактику гнучкої оборони і дещо відтіснили українських воїнів.

Сьогодні вночі Російська Федерація завдала по Україні чергового удару іранськими ударними дронами типу Shahed. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється. Протягом минулої доби ворог завдав 49 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив понад 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та мирних населених пунктах.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головний напрямок контрнаступу ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі