четвер, 14 червня 2018 20:23

Сурков не формує політику щодо Донбасу - політолог

Сурков не формує політику щодо Донбасу - політолог
Володмир Фесенко: Суркову подобається бути в ролі сірого кардинала. ФОТО:Bigmir.net

Владислав Сурков може зберегти за собою статус переговірника і відмовитися від ролі "архітектора" подій на Донбасі.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

"Новина про поновлення Суркова на посаді помічника президента Російської Федерації важлива. Він куратор Донбасу, одночасно – переговірник зі Сполученими Штатами. Сурков через своїх помічників курує всі переговори на рівні Тристоронньої контактної групи. Бере участь у перемовинах, які у нас найменш відомі. Наприклад, нещодавно президент Петро Порошенко згадував, що перед зустріччю міністрів закордонних справ у нормандському форматі (відбулася у Берліні 11 червня. – Gazeta.ua) була зустріч помічників трьох президентів і канцлера Німеччини Ангели Меркель. Як правило вони обговорюють порядок денний, певні проекти рішень", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію чекає кілька століть "геополітичної самотності" - Сурков

Чутки про звільнення Суркова могли виникнути через розбіжності у поглядах щодо розвитку подій на Донбасі. Або через елементарну втому, вважає політолог.

"Звідки виникла інформація про його звільнення, може сказати лише сам Сурков. І, можливо, маленьке коло людей навколо нього. Якщо посилатися лише на чутки, було протиріччя з іншими суб'єктами, які впливають на "сепаратистські республіки". Це військові й ФСБ. В оточенні Путіна були різні думки щодо майбутнього Донбасу, стратегії, тактики щодо цього регіону і України загалом. Інша причина – банальна втома. Сурков – людина творча. Втомився від санкцій, бо дуже любив подорожувати Європою.

Ті, хто його знають і кому відомі обставини його кар'єри, розповідають один епізод. Коли російський політик В'ячеслав Володін виграв у Суркова змагання на роль головного політтехнолога в оточенні Путіна, всі думали, що кар'єра Суркова завершилася. А він сказав: немає меж людській гнучкості. Думаю, ця властивість допомагає йому виживати. Радник Путіна розуміє, якщо не буде в оточенні президента, його вплив значно зменшиться. Крім того, йому не знайшли альтернативи. Можливо, нині функції Суркова трохи скоротять. Хтось займатиметься переговорами, а хтось – буде куратором так званих ЛНР і ДНР", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну нічим відповісти за "понти" - експерт

"Сурков напевно захоче зберегти роль переговірника. В цьому статусі він потрібна Заходу людина. Це дає йому можливість іноді порушувати режим санкцій. Можливо, Сурков розраховує на те, що завдяки успішним переговорам з нього їх знімуть. Така діяльність ближча до його природи. Йому подобається бути в ролі сірого кардинала. А от від кураторства ЛНР і ДНР може відмовитися, щоб зняти з себе тягар проблем і конфліктів", - розповідає Фесенко.

За словами політолога, не Сурков формує політику щодо Донбасу і України, а безпосередньо Путін. Сурков – виконавець. Головне джерело інформації про Україну для Путіна – Віктор Медведчук.

"Якщо Путін не змінює інструментів і Сурков залишається на посаді - незмінною залишиться і політика Кремля на Донбасі і щодо України", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський аналітик про переговори щодо Донбасу: Сурков прикидався

Президент Росії своїм указом від 13 червня поновив Владислава Суркова на посаді свого помічника. Інформація щодо сфер його впливу на сьогодні відсутня.

Протягом останніх 12 років Сурков вважався одним із найвпливовіших чиновників Росії. Відповідав за формування політики Росії щодо України, співпрацю з Абхазією і Південною Осетією. Його вважають головним архітектором подій на Донбасі та ідеологом створених на території Донбасу терористичних угрупувань ЛНР і ДНР.

У травні з'явилася інформація, що Сурков може залишити свій пост через посадові зміни в адміністрації президента. Серед можливих причини називали різні версії: стратегія на українському напрямку не мала перспектив розвитку, Мінські домовленості не виконували, якогось прориву найближчим часом не передбачалося.

Зараз ви читаєте новину «Сурков не формує політику щодо Донбасу - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі