неділя, 07 травня 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Пригожин каже, що РФ і не планувала "брати" Бахмут

Пригожин каже, що РФ і не планувала "брати" Бахмут
Насправді захопити Бахмут окупанти намагаються ще з літа 2022 року. В основному, силами "вагнерівців" Євгена Пригожина. Фото: скріншот з відео

Власник російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що Бахмут на Донеччині не має стратегічного значення для РФ.

Захоплення міста, за словами ватажка, нібито не було головною метою операції РФ під назвою "Бахмутська м'ясорубка", цитує Пригожина його пресслужба.

"Операція "Бахмутська м'ясорубка" була розрахована головним чином не для взяття населеного пункту Бахмут, а для перемелювання підрозділів Збройних сил України та організації перепочинку російської армії для відновлення боєздатності. Своє завдання "Бахмутська м'ясорубка" повністю виконала", – стверджує Пригожин.

За його словами, у напрямку Слов'янська і Краматорська на Донеччині оперативний простір нібито уже відкрито, а залишок Бахмута у 2,42 кв. км значення для цього не має.

"Стратегічне значення для просування російської армії має "взяття" населених пунктів Краматорськ, Слов'янськ, Дружківка, Костянтинівка – "Донбаське кільце". На захід від якого відкриваються рівнинні території, на яких ЗСУ важко утримувати оборону в разі ведення наступу переважаючими силами російської армії", – сказав Пригожин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін став на бік Шойгу в конфлікті з Пригожиним

Він додав, що метою штурму Бахмута було спровокувати президента Володимира Зеленського направляти якомога більше сил для утримання міста.

"Метою операції було дати можливість підрозділам російської армії зайняти вигідні рубежі оборони, провести мобілізацію, дооснащення, навчання особового складу і підвищити свій бойовий потенціал", – переконує ватажок ПВК.

Він заявив, що терміном операції РФ у Бахмуті був нібито період шести місяців, умовно до 8 квітня 2023 року.

За словами Пригожина, "вагнерівці" після Бахмута вийдуть в тренувальні табори. Нібито для відновлення боєздатності та допідготовки підрозділів.

"ПВК "Вагнера" буде перебувати там до моменту зникнення загрози для Росії і російських громадян в межах даної військової операції", – підсумував Пригожин.

5 травня Євген Пригожин у листі до керівництва міноборони РФ заявив, що виведе "вагнерівців" з Бахмута з 10 травня.

Причина такого кроку нібито полягає в тому, що міноборони не дає його бойовикам достатню кількість боєприпасів, і він не хоче, щоб через це його люди були "приречені на безглузду загибель".

У Збройних силах України скептично ставляться до заяви ватажка Пригожина, що буцімто бойовики почнуть вихід з Бахмута 10 травня.

Пізніше чеченський диктатор Рамзан Кадиров запропонував свою "допомогу" в окупації Бахмута. На думку аналітиків ISW, Пригожин і Кадиров хочуть звинуватити мноборони РФ у невдачах в Бахмуті.

Зараз ви читаєте новину «Пригожин каже, що РФ і не планувала "брати" Бахмут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі