неділя, 07 травня 2023 07:53

Бої в Бахмуті: в ISW проаналізували гучні заяви Пригожина й Кадирова

Бої в Бахмуті: в ISW проаналізували гучні заяви Пригожина й Кадирова
Євген Пригожин заявив, що покине Бахмут. Фото: korrespondent.net

Ватажок російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та голова Чеченської республіки РФ Рамзан Кадиров заявили про намір замінити 10 травня "вагнерівців" на чеченські підрозділи "Ахмат" у Бахмуті.

Але окупанти навряд чи досягнуть очікуваних результатів у спробах захопити місто. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, Пригожин оприлюднив звернення до міністра оборони РФ Сергія Шойгу, в якому йдеться про те, що ПВК "Вагнера" передасть свої позиції підрозділам "Ахмата" рівно опівночі 10 травня. Зараз, за словами Пригожина, бойовий потенціал його найманців "повністю вичерпується". Він також висловив упевненість, що "ахматівці" нібито зможуть захопити 2,5 кв. км Бахмута, що обороняють військові ЗСУ.

Тим часом Кадиров заявив, що надіслав листа російському диктатору Путіну, в якому повідомив про свою готовність "взяти Бахмут". Він також розповів, що чеченські підрозділи вже розробляють із міноборони РФ стратегію щодо передачі чеченцям позицій найманців-"вагнерівців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія РФ атакувала Україну із землі та повітря: є потерпілі та руйнування

Експерти ISW вважають, що Пригожин і Кадиров, ймовірно, прагнуть представити міноборони РФ та регулярні російські війська як неефективні, і висувають умови, щоб звинувачувати військове відомство у будь-яких невдачах РФ у районі Бахмута.

В Інституті вивчення війни звертають увагу, що в такому рішенні відображається недовіра Пригожина до російського військового командування. Він позиціонує себе як "незалежного від російського військового істеблішменту".

Також це спроба Пригожина "зберегти обличчя" у разі, якщо його найманці не зможуть захопити Бахмут, і уникнути повторення ситуації з Соледаром, коли Міноборони РФ взяло на себе відповідальність за захоплення міста.

Російські загарбники зосереджують основні зусилля на спробах наступу на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Ведуться важкі бої за міста Бахмут та Мар'їнка. Загалом, протягом минулої доби ворог здійснив близько 50 атак. Про це вранці 7 травня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Бої в Бахмуті: в ISW проаналізували гучні заяви Пригожина й Кадирова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі