понеділок, 04 листопада 2019 13:50

"Не розуміють, що буде далі" - волонтерки розповіли про життя на лінії розмежування
19

Волонтери привезли гуманітарну допомогу мешканцям Золотого-4 на Луганщині
Фото: Анна Чапала
Волонтери привезли гуманітарну допомогу мешканцям Золотого-4 на Луганщині
Волонтери привезли гуманітарну допомогу мешканцям Золотого-4 на Луганщині
Волонтери привезли гуманітарну допомогу мешканцям Золотого-4 на Луганщині
Волонтери привезли гуманітарну допомогу мешканцям Золотого-4 на Луганщині

Сестри-близнючки Зоряна та Катерина третій тиждень перебувають у Золотому-4 на Луганщині. Привезли на лінію розмежування гуманітарку, допомагають українським військовим і місцевим.

Кореспондент Gazeta.ua побував у Золотому-4. Волонтерки розповіли про тамтешнє життя, що думають місцеві про розведення військ і про настрої українських захистників.

"Люди дуже різні. Є "за" відведення військ, бо хочуть миру, але не розуміють, якою ціною він буде. Є такі, що проти, бо розуміють, який це буде ризик, адже вони патріоти своєї країни і припускають небезпеку ворожих ДРГ. Вони бояться втратити країну, адже у будь-яку хвилину, коли розведуть війська, до їхнього будинку може зайти ворог. А є відсоток людей, яким байдуже, під який прапором жити", - розповіла Зоряна.

Жителі Золотого-4 не виходять після шостої вечора на вулицю.

"Адже обстріли зазвичай увечері та вночі. Місцевим не вистачає спілкування із людьми з мирних територій і фахівцями, аби вони пояснили всю інформацію щодо відведення військ і "сірої зони". Вони не розуміють, яке у них буде життя далі, чи матимуть допомогу як від держави, так і волонтерів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штаб ООС заявив про провокації з розведенням у районі Петрівського

"Місцеві говорятьз із надією, що ми їхні слова та думки донесемо до влади. Адже крайні 6 років виживають за рахунок гуманітарної допомоги, бо роботи немає. Ми були в тих селах, де постійні обстріли, людей немає, а в Золотому, навпаки, хоч населений пункт і близько до лінії розмежування. У селищі багато дітей. Влада не робить поки що нічого, аби подбати про них і людей, які живуть у зоні ризику. Потрібно вирішити питання з роботою та коштами, які їм не виплачували вже близько 5 місяців. Із інформаційною політикою теж великі проблеми. Українських новин у прифронтових населених пунктах немає. Там досі російське телебачення".

У Золотому-4 малий відсоток патріотів, додають волонтерки.

"Хочемо проводити тут патріотичні лекції, займатись із дітями. Якщо це населення буде патріотичне, то більше сюди війна не прийде. Людську свідомість та душу потрібно заповнювати тим, що Україна про них дбає, показувати їм це. У нас у планах зібрати кошти на проектор, екран і колонки і показувати україномовні фільми у місцевому клубі".

Зоряна та Катерина - киянки, прізвища свого не називають. Волонтерять із часів Майдану. У зоні ООС спілкуються із місцевими, записують, що їм потрбіно із продуктів, одягу та будматеріалів. Відправляли цей список волонтерам до Києва

На позиції російських окупантів у районі Золотого приїжджав депутат Держдуми Росії, керівник шовіністичної партії "Родина" Олексій Журавльов.

Зараз ви читаєте новину «"Не розуміють, що буде далі" - волонтерки розповіли про життя на лінії розмежування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі