субота, 23 липня 2022 17:32

На Донбасі створили спецтюрми для тих, хто відмовляється воювати за окупантів

На Донбасі створили спецтюрми для тих, хто відмовляється воювати за окупантів
В ОРДЛО створили спецтюрми для тих, хто відмовляється воювати за окупантів. Фото: Pixabay

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей є спеціалізовані тюрми, де тримають місцевих жителів і російських солдатів, які відмовляються воювати на боці окупантів.

Так хочуть утримати ідеологічний стан російських військових. Про це розповів правозахисник Павло Лисянський під час телемарафону Суспільного.

"Секретна тюрма і Брянці на Луганщині існує з 2014 року на базі санаторію. Також є місце "офіційна тюрма" винятково для тих, хто мав воювати на напрямку Кадіївки – Первомайська. Таких тюрем можуть бути десятки, тому що зараз набули серйозного формату й протести дружин мобілізованих, і дезертирство, і відмова. На сьогодні дезертирів багато. Достеменно відомо про дві подібні тюрми на тимчасово окупованій території Донецької області", – повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російських "відмовників" більшає. Їх тримають у підвалах – ЗМІ

Українців, які відмовляються від мобілізації, відправляють у СІЗО. Російських військовослужбовців кидають у тюрми й ізолюють.

Людям радять переховуватися й уникати комунікації з представниками військових комендатур або військоматів. Для цього в Telegram навіть створили групу, де діляться інформацією про те, де бачили військову комендатуру й де є випадки мобілізації.

Лисянський також додав, що в армії РФ більшість тих, хто відмовляється воювати, – з національних республік.

Російські військові з Дагестану чи Бурятії розуміють, що Кремль використовує їх як "гарматне мʼясо".

Але частина населення в цих регіонах пацифістська.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі створили спецтюрми для тих, хто відмовляється воювати за окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі