пʼятниця, 26 серпня 2016 15:14

Муженко назвав причини Іловайської трагедії

Муженко назвав причини Іловайської трагедії
Фото: facebook Віктора Муженка

Найголовніша причина Іловайської трагедії – вторгнення російських військ. Інша – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність під час планування операції виходу з оточення.

Про це написав у своєму Facebook начальник Генштабу Збройних сил України 54-річний Віктор Муженко.

"Мою діяльність має оцінювати не Генпрокуратура. Є суди, які приймуть рішення за реальними фактами. А щодо відповідальності за бездіяльність – треба порівняти, з чого починалась АТО, як тривала і триває, що призвело до оточення в Іловайську і трагічних наслідків. І тоді можна говорити, хто діяв, а хто ні.

Готовий обґрунтувати кожний свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона має бути розділена.

Потрібно розібратися в складі міжвідомчого угруповання, наскільки воно мало стосунок до АТО. Чому добровольчі батальйони МВС, Нацгвардії не внесли до загального складу сил і засобів АТО? Чому вони дозволяли собі приймати рішення на рівні керівників – виконувати нам бойове завдання чи не виконувати його? В армії такого не було. Були факти залишення позицій, панічних втеч, але "хочу – не хочу" не було."

"Можливо, в якихось діях мене можна звинувачувати. Але звинувачувати в бездіяльності ніхто не має навіть морального права ні мене, ні штаб АТО, ні командирів підрозділів, ні військових. У доцільності чи недоцільності тих чи інших рішень – можливо, так.

Ми розуміли і несли відповідальність за кожну операцію на рівні керівництва АТО, але були керівники ще й на інших рівнях. І ми розуміли і мали відповідальність за всю державу, тому що загроза була і на півночі, і на сході, і на півдні. Невідомо, якого розвитку могла набути ця ситуація", — підсумував він.

Раніше Муженко заперечив дані Генпрокуратури щодо втрат під Іловайськом.

Думки експертів та учасників подій серпня 2014-го на Донбасі про те, хто і коли відповість за Іловайський котел, читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Муженко назвав причини Іловайської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі