четвер, 04 травня 2017 18:29

"Міф про Донбас створили журналісти й політики" - художник-переселенець

"Міф про Донбас створили журналісти й політики" - художник-переселенець
"Мені соромно, що на Донбас прийшли росіяни. Хоча я сам носом землю рив, аби цього не сталося", - розповідає художник і скульптор Петро Антип

"Зараз про Донбас пишуть, як про збіговисько виродків і дегенератів. А Донеччина - це не Саша Стоматолог, не олігарх Рінат Ахметов і не директор автобази Віктор Янукович. Донбас - це люди, які "пахали" і піднімали Україну", - каже 57-річний Петро Антип.

Художник-переселенець із Горлівки розповів Gazeta.ua про те, хто й навіщо створив "Донбаській міф".

Кому вигідно, щоб існував міф про Донбас?

Політикам нашим. Порошенко не хоче бути в Росії, але хоче жити по-російськи. Мати монополію на енергетику, торгівлю. "Русский мир" - це не російська культура. Це економічна система Росії, коли усе непрозоро. Фішка в тому, що у нас за три роки війни так і не створили ринок вугілля. Політикам вигідно, аби були монополісти.

Що таке "русский мир"?

"Русский мир" - це не просто російська література, кіно чи попса. Якщо людина каже, що вона за Євросоюз, а сама підтримує монополію в енергетиці чи вугільній промисловості, це не європейська людина, не українець. Це - "русский мир". Коли людина каже, я - блок Юлії Тимошенко чи Петра Порошенка, це теж "русский мир". Де ви бачили блок імені Трампа чи генерала Де Голля?

І як цьому протистояти?

Тільки культура. Українська музика, кіно, телебачення. На Донбасі 50 відсотків україномовних газет було. За незалежної України там жодної купити не можна було.

Як вдалося нав'язати людям стереотипи про Донбас як бандитський край?

Журналісти постаралися. Здалися і за бабки роблять усе. Вони не знають людей Донбасу, пишуть лише те, що від них олігархи вимагають. Ніхто з журналістів не поставив питання нашим депутатам: чому за три роки війни ви збагатилися, а тисячі людей зубожіли? Коли Марк Аврелій пішов воювати, він з дружини зняв усі коштовності і віддав їх на армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мій ресторан віджали й подавали там "печінку хохла" - художник розповів, як живе окупована Горлівка

Тобто, найбільша проблема - це непрофесійна робота журналістів?

У людей каша в голові. І допомогти в цьому повинні розібратися саме журналісти. Ось вам приклад: що у нас україні? АТО чи війна? Звичайно, що війна. А депутати три роки про АТО товчуть, локшину на вуха вішають. Хто такі бойовики? Це в Чечні були бойовики, а на Донбасі сьогодні російська армія. І треба, щоб усі журналісти почали називати речі своїми іменами.

Що таке Донеччина для вас?

Сильне шахтерське братство. Коли у дворі кожен стоїть за свого товариша. У 1990-ті мав велику охорону. Праскою нікого не катував. Тримав, щоб на мене не наїжджали бандити. Охорону набирав зі своїх хлопців. З однієї пісочниці вийшли й грали в одному дворі. Були там і спортсмени, і каратисти, і штангісти. Ніколи мені не заздрили.

Мені соромно, що на Донбас прийшли росіяни. Хоча я сам носом землю рив, аби цього не сталося. Читав лекції студентам, намагався якісь вечори організовувати. Значить, мало робив, треба було більше. Ще за кілька років знав, що буде війна. Путін готував до цього росіян фільмами, пропагандою, газетами. Треба було відчувати, що вони готуються до війни.

Зараз ви читаєте новину «"Міф про Донбас створили журналісти й політики" - художник-переселенець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі