субота, 11 березня 2023 07:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої за Бахмут і Білогорівку: в ISW показали свіжі карти боїв
5

На фронті на Донбасі Збройні сили України відбили атаку окупантів у районі Білогорівки Луганської області.

Російська армія з численними втратами намагається наступати в Бахмуті на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Тим часом ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

10 березня війська РФ провели низку атак уздовж лінії Сватово – Кремінна. Окупанти заявляють, що взяли під контроль важливі висоти біля Макіївки в 22 км на північний захід від Кремінної. Водночас експерти ISW не спостерігають жодних візуальних підтверджень російських успіхів у цьому районі.

Українські сили відбили атаку російських військ на Білогорівку в 10 км на південь від Кремінної, що дозволило їм утримати раніше зайняті позиції.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Донецький напрямок залишається надскладним. Штурм промзони Бахмута дається окупантам непросто. Російські сили досягли успіхів у місті станом на 10 березня. Вони зачищають східну частину населеного пункта. На кадрах із геолокацією, опублікованих 10 березня, видно, що російські сили просунулися на нові позиції на північному заході Бахмута за 800 м від металообробного заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генштабі повідомили гарні новини з передової

На нових кадрах з безпілотника, опублікованих 10 березня, видно, як російські солдати під прицілом виводять мирних жителів із будівель у східній частині Бахмута. Це вказує на те, що росіяни проводять операції із зачистки східного Бахмута.

Війська РФ віддають пріоритет лобовому нападу на укріплені позиції в тактично складній промисловій зоні, а не ширшому наступу з оточенням західного Бахмута. Такі штурми, ймовірно, коштуватимуть бойовикам ПВК "Вагнер" дуже дорого.

Окупанти атакували українські укріплення в Авдіївці та Сєвєрному, також російські війська продовжують бої у Мар'їнці. 10 березня ворог відновив наступальні операції біля Вугледара.

На півдні ЗСУ не мають наміру найближчим часом займати острови у дельті Дніпра. Російські війська продовжують розвідувальну діяльність поблизу. Російські сили навмисно обстріляли окуповані Олешки на східному березі Херсонської області, щоб звинуватити українські сили в обстрілі населеного пункту та сприяти так званій евакуації мирних жителів у РФ.

На фронті в Луганській області проривів з боку російських військ немає. Ворог щодня намагається знайти слабку ділянку в обороні Збройних сил України. Найважча ситуація зараз – у районі Кремінної.

Зараз ви читаєте новину «Бої за Бахмут і Білогорівку: в ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі